Остров "Св. Св Кирик и Юлита" става световен център на изкуствата

  • 12 ноември 2020 17:30

  • 621
  • 0
Остров "Св. Св Кирик и Юлита" става световен център на изкуствата
© МК

Министър Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за и представители на Френската агенция за музеите, Френското посолство в България, Френския институт и посолството на ОАЕ разгледаха остров „Св. Св. Кирик и Юлита” край Созопол и обсъдиха концепцията за превръщането му в Световен център на изкуствата, съобщиха от пресцентъра на министерството на културата.

„Вече тече същинската работа по реализацията на проекта и може би в рамките на шест месеца, до година, ще се започнат и преки действия по превръщането на остров „Св. Св. Кирик и Юлита” в Световен център на изкуствата. Днес работиха колегите, утре продължаваме работа в София с френската агенция за музеите и следващото посещение у нас вероятно ще бъде на директора на Лувъра в Абу Даби, за да може с целия опит, който имат те и ние да пристъпваме към реални стъпки“. Това каза министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за, който бе домакин на срещата в Созопол. Министърът изрази увереност, че в партньорство с Франция и ОАЕ, ще се реализира успешно този трети обект, след Лувъра в Париж и Лувъра в Абу Даби, който да е на световно ниво и да носи изключителна добавена стойност не само за Созопол, а в региона на цялото Черноморие, както и на цяла България. „Знаете, че от дълго време работим по този проект – да създадем тук, в сърцето на световната цивилизация, един остров на изкуствата, остров с музей, център, в който да има музей на археологията, на подводната археология, в който да съберем всичко, което излиза от нашето Черноморие, а това са уникални неща. А също така - и много съвременно изкуство във всичките му жанрове и видове. Целта ни е да реализираме и съчетаем еклектиката в рамките на уникалната архитектура на Военноморското училище, на старата социалистическа архитектурата на казармите, да постигнем едно съчетание на светове, на различни мечти на различни поколения, което мисля, че ще направи острова уникален обект. Всичко, ще се възстанови, експонира, разкрие, по начин, така че за туристите да има пряк достъп“, увери министър Банов.

Боил Банов посреща гости от Франция и ОАЕ

„В процес сме на създаване на договор, който обединява сътрудничеството между Музея Лувър в Париж и българското Министерство на културата. Готови сме да сътрудничим и с експертизата на Музея Лувър, на Лувъра в Абу Даби и на Френската агенция за музеите за осъществяването на този проект, който ще добави археологическа и културна стойност към този регион, бих искала всичко да се случи в определените срокове“, отбеляза Н. Пр. Робин. „Този остров е прекрасен, впечатляващ, с изключително красиви и интересни сгради, които трябва да бъдат реставрирани, защото те придават неповторим облик на мястото“, сподели още посланикът на Република Франция у нас Флоранс Робин.

По думите на Ерве Барбаре, генерален директор на Френската агенция за музеите, която реализира партньорства в чужбина, това е изключително място с невероятна история, която трябва да се разкаже. В разговорите днес участваха: Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България, Н. Пр. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, посланик на ОАЕ в България, Ерве Барбаре, генерален директор на Френската агенция за музеите, Стефан Роазен, заместник-директор на Френската агенция за музеите, Александър Баралис, археолог в отдела за гръцки, етруски и римски антики в Музея Лувър, Ирина Петреску, аташе по културното сътрудничество на Френския институт у нас.

Проектът за превръщането на острова в пространство за представяне на културното наследство и място за творчество и обмен на световно ниво и включването му в мрежата, свързваща музея „Лувър“ в Париж и музея „Лувър“ в Абу Даби, цели утвърждаването на страната ни като водещ фактор в междукултурния диалог с различни страни по света.

Обсъдената днес концепция предвижда музейната инфраструктура да се развива в пряка връзка с недвижимите културни ценности на острова и в неговата акватория, както и с природния ландшафт. Подобна амбициозна цел предполага при нейната реализация да бъде отчетен съвременния световен опит за териториална организация и оптимизация на музейните пространства - връзка на закритите музейни пространства с недвижимите културни ценности, което може да бъде постигнато с помощта на оригинална архитектурна сценография, дизайн, участие на мултимедийни и интерактивни средства за информация и други средства.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
621 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини