Правителството предлага Руси Чанев за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - първа степен

  • 11 ноември 2020 14:51

  • 741
  • 0
Правителството предлага Руси Чанев за орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - първа степен
© Булфото, архив

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Руси Чанев за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Руси Чанев е изтъкнат драматичен и филмов актьор и сценарист. Завършил е актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ при професор Боян Дановски (1963-1967). Работил е в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов" в Пловдив, Народен театър за младежта, Драматичен театър „София", Малък градски театър „Зад канала", Театър 199. Член на Съюза на артистите в България и на Съюза на българските филмови дейци. В трийсетгодишната си актьорска кариера е изиграл над 100 роли в театъра и телевизията.

Боил Банов: Театри и опери няма да се затварят

Най-известните му филмови роли са в „Авантаж" (1977), „Осъдени души" (1975), „Време разделно" (1988), „Кръвта остава" (1980) и „Мера според мера" (1981).

Носител е на множество театрални награди, между които: награда на Съюза на артистите в България за ролята му (Густав Виг) от пиесата „Имен ден" (1984); награда на Съюза на артистите в България за главна мъжка роля" (Анатол) от пиесата „Портрет" (1990); награда „Аскеер" за поддържаща роля от пиесата „Пилешка глава" (1994) и други.

Съсценарист е на филмите „Мера според мера", „Авантаж" и „Хъшове“.

Последвайте канала на

Novini.bg
741 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини