Район Изгрев кани художници от 12 дипломатически мисии за юбилейна изложба 

  • 29 октомври 2020 18:32

  • 529
  • 0
Район Изгрев кани художници от 12 дипломатически мисии за юбилейна изложба 
© бнр/архив/

 

 


XXV юбилейна изложба на художниците от район “Изгрев” 2020 - “Изгревът на творчеството – четвърт век” ще бъде официално открита на 4 ноември от 18 часа в сградата на Интерпред – в галерийното пространство на Арт – Плейс (кв. “Изгрев”, бул. “Драган Цанков” № 36, метростанция “Жолио Кюри”). Всички желаещи да я посетят ще могат да го направят в периода 4 – 27 ноември 2020 година.

Изложбата се организира от СО – район „Изгрев”, под патронажа на кмета доктор Делян Георгиев,

и се осъществява със съдействието на Съюза на българските художници и Интерпред – СТЦ София АД.
Тази година изданието на събитието е юбилейно и се провежда под надслов “Изгревът на творчеството – четвърт век”. Изложбата е специална не само с юбилея си. Тази година тя прокарва мост към чуждестранното изкуство със специален кът. Всички 12 държави с дипломатически мисии на територията на район „Изгрев“ участват в експозицията с творба на свой автор, с която ще ни позволят да се докоснем до културата и творчеството на тяхната страна.
    

В района, известен като българския Монмартър,

са предпочели да построят своите ателиета и артистични домове, едни от най-талантливите български художници, като Илия Петров, Ненко Балкански, Константин Щъркелов, Дечко Узунов, Никола Мирчев, Константин Трингов, Александър Стаменов, Стоян Венев и други, превръщащи го в притегателно място за столичната интелигенция. През годините, традиционната изложба често е посвещавана на някои от тези емблематични личности, отдавайки заслужената им почит за културното наследство, което са оставили след себе си.
И днес, няма друг столичен район като “Изгрев”, приютил на сравнително малката си територия над двеста професионални активно творящи художници, сред които и такива с международно признание. Всяка година изложбата среща на едно място местните творци, които се включват в надпревара за специалните награди на районния кмет, под патронажа на който се провежда културното събитие. 
 

Последвайте канала на

Novini.bg
529 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини