Националният филхармоничен хор с концерт, посветен на Чайковски

  • 22 октомври 2020 12:50

  • 318
  • 0
Националният филхармоничен хор с концерт, посветен на Чайковски
©

На 23 октомври Националният филхармоничен хор и неговият диригент Славил Димитров канят публиката на концерт, посветен на 180 години от рождението на един от най-ярките творци в световната музикална история Пьотър Илич Чайковски. В програмата: В програмата: „Соловушко“, „Ночевала тучка золотая“, „Не кукушечка во сыром бору“, „Без поры да без времени“, „На сон грядущий“, „Вечер“, „Девет духовно-музикални съчинения“, фрагменти от Литургия на Св. Йоан Златоуст“ и „Всенощно бдение“

В областта на хоровата музика Чайковски е известен като първият руски композитор, композирал песнопения за църковна служба. Написани в духа на староруските църковни химни, тези произведения са с музикален език, който сочи пътя към бъдещето. Светската хорова музика, част от която ще бъде представена от Националния филхармоничен хор, е по-малко известна на широката публика, но е изненадващо възхитителна. Тези малки музикални бижута, написани за различни видове хор, са с всички познати качества на мелодията и богата хармония, с които свързваме  Чайковски.

Софийската филхармония представя онлайн "Реквием" от Верди и "Меса за мир" от Дженкинс

От създаването си до днес Националният филхармоничен хор утвърждава името си на представителен изпълнителски състав. След 1981 се присъединява към състава на Софийската филхармония, дотогава съществува самостоятелно като Българска хорова капела. Хорът осъществява изключително успешни гастроли в Европа, Америка и Азия. Редовен участник е на летните оперни спектакли в различни френски градове: с „Норма“ от Белини (диригент Е. Чакъров, в Ним), на „Макбет“ от Верди (диригент Дж. Фултън, в Оранж), с „Турандот“ на Пучини (21 представления) и „Набуко“ на Верди (17 представления в Париж, диригент М. Пласон). Вестник „Фигаро“ отбелязва събитията като „превъзходно постижение със страст, което предизвиква възторг“. Хорът участва със самостоятелни програми в отбелязването на ХХ сесия на ЮНЕСКО в Париж. Той е в състава на изпълнителите на Деветата симфония на Бетовен в Тържествения концерт по време на сесия на ЮНЕСКО през 1980 г. в „Сава-център“ в Белград. През 1986 г. е удостоен с честта да открие в Рим Българската академия за изкуство и култура, създадена от Борис Христов. Изключителен успех бележи изпълнението на „Песните на Гуре“ от Шьонберг под диригентството на Зубин Мета на Флорентинския международен фестивал (1986). Филхармоничният хор участва редовно във водещи европейски международни фестивали: „Пражка пролет“, „Братиславски музикални дни“, Музикален фестивал – Бърно, Дрезденски музикален фестивал, Гръцки фестивал „Димитрия“. Дирижиран е от изтъкнати музиканти като Херман Абендрот, Рикардо Мути, Курт Мазур, Мишел Пласон, Генадий Рождественски, Евгений Светланов и много други. Получава висока оценка за изключително богатата си изпълнителска и звукозаписна дейност, важна заслуга за която има дългогодишният му главен диригент проф. Георги Робев. След него диригенти на хора са Любка Пешева и Илия Михайлов. От 2015 г. диригент е Славил Димитров, а хормайстор е София Бърдарска. Националният филхармоничен хор е носител на наградата „Кристална лира“ (2016) на Съюза на българските музикални и танцови дейци в категория „Хорово изкуство“. Носител е и на престижното звание „Музикант на годината“ (2016).

Последвайте канала на

Novini.bg
318 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини