Експерти: Леонардо да Винчи не е рисувал смятан за "изгубен" шедьовър

  • 07 октомври 2020 17:41

  • 709
  • 0
Експерти: Леонардо да Винчи не е рисувал смятан за "изгубен" шедьовър
© Getty Images

Издирването на "изгубен" шедьовър на Леонардо да Винчи, продължило столетия, бе прекратено официално, след като експерти обявиха, че ренесансовият гений никога не е рисувал легендарната картина "Битката при Ангиари", предаде ДПА.

За творбата, увековечила победата през петнадесети век на Флорентинската република срещу херцогство Милано, отдавна се смяташе, че е скрита зад друг стенопис в Палацо Векио във Флоренция, предава БТА.

"Леонадро никога не е рисувал битката върху тази стена, това е заключението ни", обяви Франческа Фиорани, специалист по история на изкуството от Университета на Вирджиния на конференция в галерия "Уфици".

Разгадаха 500-годишна загадка на Леонардо да Винчи

Тя уточни, че Леонардо направил само няколко скици за мащабната творба, която му била поръчана в началото на шестнадесети век.

Има свидетелства за материалите, доставени на художника във връзка с поръчката и те "не били материали за рисуване на битката, а за подготовка на стената", каза специалистката. "Подготовката на стената обаче не вървяла добре и всичко спряло дотук", каза Фиорани, която представи нова научна публикация, на която е съавтор с още няколко международни експерти.

Те оспорват теорията на италианския изследовател Маурицио Серачини, който през 2012 г. се прочу с твърденията си, че е открил изгубения шедьовър на Да Винчи.

Серачини пробива малки дупчици в друга фреска на една от стените в Палацо Векио и заявява, че е открил зад нея следи от черен пигмент, подобен на използвания от Леонардо за "Мона Лиза".

Последвайте канала на

Novini.bg
709 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини