Родни звезди представиха българското кино в Рим

  • 30 септември 2020 12:10

  • 379
  • 0
Родни звезди представиха българското кино в Рим
© МВнР

XIII-то издание на традиционния Фестивал на българското кино, организиран от Българския културен институт в Рим под патронажа на българското посолството в Италия, се проведе в Дома на киното в Рим между 25 и 27 септември, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

На откриването на събитието посланик Тодор Стоянов отправи кратко приветствие към публиката и българските актьори, благодарение на чиито усилия и талант италианските любители на киното имат възможност да се докоснат до българската култура. Посланик Стоянов изрази увереност, че въпреки предизвикателствата, свързани с организирането и провеждането на културни мероприятия в условия на пандемия, подобни събития имат особено значение за поддържането на българския дух и на тесните културни връзки между българския и италианския народи.

В тази връзка посланик Стоянов спомена и големия български актьор Стефан Данаилов, който ще бъде запомнен със своя професионализъм и талант, както и с участието си в редица италиански продукции. Посланик Стоянов изрази своята увереност, че и XIII-то издание на Фестивала ще бъде не по-малко успешно от предходните.

Фестивалът бе открит с филма „Завръщане“ на режисьора и актьор Ники Илиев, а след края на прожекцията публиката имаше възможност да зададе на живо своите въпроси към участниците във филма - Башар Рахал, Орлин Павлов, Ники Илиев и Райна Караянева. Актьорите обсъдиха с публиката някои аспекти от чисто техническо естество, свързани със заснемането на филма, и споделиха част от своите бъдещи творчески планове.

Сн. МВнР

В рамките на Фестивала се откроиха и документалните филми „Стефан Данаилов. Монолог“ на режисьора Георги Тошев, посветен на живота и кариерата на големия български актьор, и „По стъпките на Алцек“, разказващ за историята на българската диаспора в Апенините в периода V-VIII век. Фестивалът предложи на зрителите и две драми - „Доза щастие“ и „Писма от Антарктида“.

Провеждането на събитието, особено предвид епидемиологичната обстановка, следва да се отчете като голям успех за разпространението на българската култура сред италианските граждани, както и за българите, които по този начин се връщат към своите корени.

Последвайте канала на

Novini.bg
379 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини