Непубликувани документи от архива на Стамболов и кореспонденцията му със Захарий Стоянов бяха показани в Медвен

  • 06 септември 2020 19:24

  • 19684
  • 0
Непубликувани документи от архива на Стамболов и кореспонденцията му със Захарий Стоянов бяха показани в Медвен
© bulphoto (архив)

Непубликувани документи от личния архив на Стефан Стамболов и неговата кореспонденция със Захарий Стоянов бяха представени днес в Медвен по време на Вторите четения, посветени на видния деец на Съединението. Те са предоставени от доцент Милен Куманов от Института по история към БАН и бяха представени от Иван Иванов от Исторически музей - Котел, съобщи БТА.

В Медвен бяха чествани 135 години от Съединението и 170 години от рождението на Захари Стоянов.

Честваме 135 години от Съединението на България

В къщата - музей "Захарий Стоянов" за приноса му говори писателят Любомир Котев, автор на книгата "Романът на Захарий". Специалният гост гл. ас. д-р Николай Хрисимов от Великотърновския университет посочи в своята беседа за "Делото на Захарий за въздигане на българската държавност", че всъщност точно Захарий Стоянов въвежда употребата на думата апостоли за ръководителите на въстаническите окръзи от 1876 г.

Наградени бяха участниците от ученическия конкурс за есе "От медвенските пасища до председателството на Народното събрание". Мария Черкезова от 11 клас на сливенската хуманитарна гимназия зае първо място в конкурса. С цветя на признателност бе отрупан паметника на летописеца на българските въстания и идеолог на Съединението.

Организатори на четенията са областната администрация в Сливен, общината и историческият музей в Котел, кметството и читалището в с.Медвен.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
19684 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини