Паметници на културата в "Двореца" в Балчик вече са по-достъпни след заснемането им с иновативна технология

  • 01 септември 2020 14:02

  • 591
  • 0
Паметници на културата в "Двореца" в Балчик вече са по-достъпни след заснемането им с иновативна технология
© bulphoto (архив)

Движими паметници на културата на територията на "Двореца" в Балчик вече са по-достъпни за проучвателите и реставраторите след заснемането им с високо специализирана технология, съобщи директорът на държавния културен институт Жени Михайлова на пресконференция.

По думите ѝ с подкрепата на Националния исторически музей в откритите пространства на архитектурно-парковия комплекс са идентифицирани 126 артефакта, на част от които надписите не могат да бъдат разчетени, а на някои целостта им е нарушена.

Уникални златни монети от Калиакра ще бъдат показани в "Двореца" в Балчик

С методите на рефлексно-преобразователната фотография са заснети 13 обекта - паметни плочи, барелефи, колони, кръстове, за които вече може да се черпи по-богата информация и да бъдат запазени за бъдещето, каза Жени Михайлова, цитирана от БТА.

Интерактивното изображение разкрива текстурата, релефа на обекта, дава информация дори за инструментите, които са използвали каменоделците, и ще улесни изследователите в разчитането на надписите, поясни Александър Вътов - сред научните сътрудници на НИМ, реализирали проекта.

С иновативната програма калиграфски детайли блестят с нова красота във възпоменателна плоча, която румънската кралица Мария посвещава на своя градинар Жул Жани, осъществил мечтите ѝ в залива на Балчик. Интерактивните изображения стават част от документалните досиета на движимите паметници на културата в архитектурно-парковия комплекс.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
591 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини