Статуята на гръцкия бог на медицината Асклепий, открита в Никополис ад Иструм, е сред петте запазени в Европа

  • 20 август 2020 17:18

  • 1598
  • 0
Статуята на гръцкия бог на медицината Асклепий, открита в Никополис ад Иструм, е сред петте запазени в Европа
© Wikipedia

Мраморна статуя на гръцкия бог на медицината Асклепий, открита в Никополис ад Иструм е била участник в истински екшън преди да украси Лапидариума на Археологическия музей във Велико Търново, обясни за БТА директорът на РИМ д-р Иван Църов.

Историята започва през 1985 година, когато археологът проф. Румен Теофилов Иванов открива статуята при разкопки в античния град Никополис ад Иструм.

Екипът на Николай Овчаров ще търси най-голямата епископска резиденция в Родопите

Находката е била част от гимназиона - място, където младите жители на римската империя са се обучавали на знания и спорт. Реставрацията продължила близо две години, след което статуята отново е била експонирана в античния град, там, където се е извисявала вероятно до шести век, посочи Църов.

През 1994 година, в един априлски ден изведнъж статуята изчезва. Започва разследване, а темата е във фокуса на медийното внимание. Шест месеца по-късно статуята се появава и отново "изпод земята", разказа археологът.

Метафората не е случайна, защото в хода на полицейското разледване тя е открита в свищовското село Ореш, закопана в плевня. Разследващите са установили, че инициаторът на кражбата, за която наел няколко души от съседни села срещу сумата от десет хиляди германски марки, е възнамерявал да я продаде в чужбина, посочи Църов.

В един ноемврийски ден на същата година е трябвало да се осъществи сделката в района на село Пейчиново, община Бяла. Статуята била натоварена в камион, прикрита със скрап. Мястото на сделката било една горичка, в която в уречения час влиза цяла кавалкада от автомобили и камиони. Когато всички спират, полицаите, използващи за прикрите друг камион излизат от каросерията, произвеждат няколко откоса с автомати във въздуха и дават заповед всички да легнат на земята. Крадците я изпълняват, но и евентуалният купувач не се появява, вероятно избягал след вдигналия се шум.

Археологът, който е дългогодишен изследвач на Никополис ад Иструм е бил вещо лице в една от експертните комисии в хода на започналото разследване. Статуята била оценена за около 500 хиляди долара. Твърде ниска оценка, защото, според научните класификации е петата подобна запазена скулптура открита в Европа, което я прави изключително ценна.

Двамата главни организатори на кражбата са получили по 18 години затвор, другите "подизпълнители" са получили по шест години, а на други двама съдът е отредил по 4 и 3 години лишаване от свобода. Това било първото голямо дело в България за кражба на археологически паметник.

В късната есен на 1994 година се взима решение, че е опасно статуята да бъде върната сред руините на античния град и така тя станала част от Лапидариума на музея във Велико Търново, а прекарването й през тесните пространства на стария град представлявало истинско предизвикателство, посочи Църов.

Интересната история на статуята привлича и днес посетители - ценители на античността, посочи директорът на музея и разказа, че преди години един от крадците, изтърпял своето наказание дошъл да я разгледа обстойно, защото по време на кражбата дори не разбрал какъв е камъкът, който пренася, увит в стари черги.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1598 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини