Софийската опера открива своя сцена в Цари Мали град

  • 05 август 2020 14:00

  • 584
  • 0
Софийската опера открива своя сцена в Цари Мали град
© pixabay

Софийската опера и балет открива нова сцена и нов фестивал в Цари Мали град. "Портал на два свята" ще продължи от 29 август до 7 септември 2020 г. на късноантичната крепост, разположена на хълма Свети Спас над село Белчин, на 15 км от Самоков и на 53 км от София.

Проектът е по идея на режисьора Пламен Карталов, уточняват от операта. За културната институция това е шестата сцена за летния сезон - след голямата сцена в столицата, тази в Панчарево, киноцентъра в Бояна, парка на Военна академия, Белоградчишките скали и пещерата Магура, съобщи БТА.

"Двореца" в Балчик ще бъде сцена на балетната класика

Самоковската гора, самоковските майстори резбари, самоковските рудници, рилската планина точно отговарят на обстановката на действието в либретото, коментират от операта по повод "Портал на два свята".

Неслучайно, фестивалът ще бъде открит с "Янините девет братя" от Любомир Пипков. Действието на определяната от публика и критика като "най-българската опера" се развива през далечната, отговаряща на либретото 1361 година, високо на баирите край Самоков. Там, сгушена в прегръдката на Рила, самичка пуши Янината къща.

За тази опера музикологът Иван Хлебаров пише: "Когато един оперен театър постави "Янините девет братя" от Любомир Пипков, това означава, че театърът веднага се включва в решаването на съдбоносни проблеми на българската национална култура".

Постановката на режисьора Пламен Карталов се игра с успех на сцената на Болшой театър, по време на гастрола на Софийската опера в Москва (2018). Диригент е Жорж Димитров, сценографията е на Свен Йонке, художник на костюмите - Станка Вауда, хореография - Риолина Топалова, хор майстор - Виолета Димитрова.

На 30 август програмата продължава с "Кармен" от Жорж Бизе, отново постановка на Пламен Карталов, оценена високо от японската публика и критика по време на турнето на операта през 2018 г. На 3 септември почитателите на балета ще имат възможността да видят "Зорба гъркът" от Микис Теодоракис.

Вече 25 години това хореографско бижу на Лорка Масине не слиза от сцената на Софийската опера и балет. В рамките на "Портал на два свята" е и "Кармина Бурана" от Карл Орф. Хореографията е на Фреди Франдзути, директор на Balletto del sud - Лече. В три поредни вечери, на 5, 6 и 7 септември, ще се играе мюзикълът Mamma Mia! с песните на "АББА", създадени от Бени Андерсон и Бьорн Улвеус.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
584 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини