Изложбата "Кристо - ранни етюди" гостува в Градската художествена галерия на Варна

  • 03 август 2020 18:39

  • 567
  • 0
Изложбата "Кристо - ранни етюди" гостува в Градската художествена галерия на Варна
© Gettyimages

Изложбата "Кристо - ранни етюди" гостува в Градската художествена галерия на Варна, съобщиха от културната институция в крайморския град.

Експозицията съдържа ранни учебни рисунки и акварели на Кристо /Христо Явашев/ от времето, когато световноизвестният художник от български произход е учил /1953-1956 г./ в Националната художествена академия /НХА/. Творбите са от музейната сбирка на НХА, която освен учебни етюди, притежава и голяма колекция от постери на Кристо и Жан-Клод - автентично автографирани и подарени на академията от авторите.

Някои от тези постери, показващи емблематичните пакетажи на творците, също са показани в изложбата.

Христо Явашев - Кристо с изложба в галерия "Свети Лука"

Градската художествена галерия във Варна ще представи на изложбата копия на два портрета от студентските години на Христо Явашев - портрет на актрисата Грациела Бъчварова от 1954 г. и на художничката Дора Бонева - от 1956 г.

В експозицията ще може да се види богат документален материал за художника и неговата родова история, свързана с Варна и Разград, от фондовете на Държавния архив в Габрово и в Разград - публикации, родословно дърво, снимки на семейството, документи и др.

Експозицията ще бъде открита на 5 август /сряда/ и ще гостува в крайморския град до 25 август. Куратор на изложбата е проф. Свилен Стефанов, зам.-ректор на НХА.

Последвайте канала на

Novini.bg
567 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини