Софийската филхармония представя онлайн "Реквием" от Верди и "Меса за мир" от Дженкинс

  • 16 април 2020 10:31

  • 733
  • 0
Софийската филхармония представя онлайн "Реквием" от Верди и "Меса за мир" от Дженкинс
© Софийска филхармония

"Реквием" от Верди ще звучи тази вечер (Велики четвъртък), а "Меса за мир" от Дженкинс - на Великден, в изпълнение на Сoфийската филхармония. Концертите ще се излъчат онлайн от 19:00 ч., съобщиха от филхармонията.
"Реквием" е под диригентството на австриеца Фридирх Пфайфер. Солисти са Евгения Ралчева - сопрано, Виолета Еадомирска - мецосопрано, Михаил Михайлов - тенор, и Ивайло Джуров - бас.

"Меса за мир" е под палката на Найден Тодоров със солисти Мария Цветкова - сопран, Олга Михайлова-Динова - мецосопран, Осман Хайрулов - тенор, Пламен Кумпиков - бас, и Пламен Бейков - бас. Произведението е посветено на жертвите на войната в Косово. Създадено е върху основата на традиционната католическа меса, която Дженкинс комбинира с народната песен L`Homme arme от 15-и век.

Софийската филхармония продължава с онлайн излъчване на свои концерти

Към основните текстове, типични за католическите меси, са включени цитати от други религиозни и исторически източници, включително на ислямската молитва, Библията и Махабхарата. В творбата има и текстове на писателите Ръдиард Киплинг, Алфред Тенисън и Санкичи Тоге (1917-1953), който е оцелял от бомбардировките над Хирошима, но умира след няколко години от левкемия.

Последвайте канала на

Novini.bg
733 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини