От УниБит започнаха тържествата за 150-тата годишнина на Българската екзархия

  • 28 февруари 2020 09:16

  • 961
  • 1
От УниБит започнаха тържествата за 150-тата годишнина на Българската екзархия
© личен архив

С изложба на УниБИТ в Националната библиотека започнаха тържествата по случай 150-годишнината на Българската екзархия.

С документална изложба, посветена на самостоятелната българска църква и избора на Първия български екзарх, подредена от УниБИТ, започнаха тържествата по случай 150-годишнината на Българската екзархия.

Експозицията във фоайето на Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“ показва оригинални документи, сред които е официалният берат на султан Абдул Азис – актът, издаден за обявяване на видния православен духовник Антим I за пръв български екзарх на самостоятелната Българска екзархия. Будните българи в онзи период развиват мащабна просветна дейност, утвърждават националната идея и за нас е чест да представим на обществеността същностни характеристики от работата на Българската екзархия“, каза проф. д.н. Ирена Петева, ректор на УниБИТ. Проф. д.ик.н. Стоян Денчев, председател на Общото събрание на УниБИТ, изрази огромното си задоволство, че висшето училище участва така активно в отбелязването на тази важна и значима годишнина, която се свързва с учредяването на Българската екзархия и с възстановяването на независимата българска църква.

„27 и 28 февруари са изключителни дати в българския календар, защото бележат едновременно историческо и духовно събитие – подготвянето и обявяването на Българската екзархия“, допълни още той. Откриването на изложбата уважиха г-жа Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на, председател на Народното събрание, Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, видният общественик и бивш министър на културата Георги ЙордановГеорги ЙордановГеорги Йорданов е назначен за директор на Агенцията за държавна финансова инспекция на 22 април 2024. Изложбата е в изпълнение на целите и задачите на проект „Булгарика-културологичен профил на българската диаспора“ ( договор № КП-06-ОПР 05/10 от 17.12.2018 г.) на Фонд „Научни изследвания“ към Министерство на образованието и науката, уточни в словото се доц. д-р Боряна Божашка, зам.-декан в УниБИТ. Българската екзархия е призната за официален представител на българската народност в Османската империя - първата официално призната българска институция след близо 500 години, липсваща държавност и 40 години национални борби, уточни по време на откриването доц. д-р Красимира Александрова, директор на Народна библиотека „Свети свети Кирил и Методий“. Изложбата включва още богат снимков и графичен материал. Показани са портрети на изтъкнати църковни дейци, свързани с първите години от съществуването на Екзархията. Честванията на 150-годишната от създаването на Българската екзархия продължават и утре. В петък българският Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на ще отслужи благодарствен молебен в катедралата „Свети Александър Невски“ в присъствието на всички от управителния съвет на фондация “Български православен храм Свети Стефан в Цариград” начело с нейния председател г-н Васил Лязе.

Последвайте канала на

Novini.bg
961 1

Коментари 1

Добави коментар
Ръб

2020.02.28 | 09:25

1

Олеле мале, колко комунисти и агенти на ДС на едно място.

Добави коментар

Водещи новини