УниБит: Левски днес е мярката, с която отмерваме делата ни

  • 20 февруари 2020 11:38

  • 864
  • 1
УниБит: Левски днес е мярката, с която отмерваме делата ни
© личен архив

Вчера, на 19.02.2020 г., в двора на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), на тържествена церемония в присъствието на Академичното ръководство, преподаватели, докторанти и много студенти, беше почетена паметта на Апостола на свободата на България.

С приветствени думи към присъстващите се обърна проф. Ирена Петева, Ректор на УниБИТ, акцент в които беше смисълът в безсмъртието на Апостола. За Васил Левски и неговият принос в живота на българския народ допълни доц. Диана Стоянова, която каза, че „Левски днес е мярката, с която отмерваме делата ни“. По време на церемонията студенти прочетоха първия вариант на стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“, публикувано във в. „България“ на 12.08.1876 г.

О, Майко моя, родино света! Защо тъй горко, тъй скробно плачеш? Гарване и ти, птицо проклета, над чий там гроб тъй грозно грачеш? О, зная, зная, ти плачеш, майко, затуй, че ти си черна робиня; затуй, че твоят свещен глас, майко, е глас без помощ, глас във пустиня! Плачи! Там близо до град София вида аз стърчи черно бесило. И твоят един син, Българио, виси на него... Със страшна сила. Зимата пее свойта зла песен. Вихрове гонят тръни в полето и студ, и мраз – плач безнадежден! Навяват на теб, теб на сърцето! Гарванът грачи грозно, зловещо, псета и вълци вият в мъглата; старци са богу молат горещо, жените плачат, пищат децата! Умря той вече! Юнашка сила твойте тиране скриха в земята! О, майко моя, родино мила, плачи за него, кълни съдбата!

В края на церемонията проф. Стоян Денчев, Председател на Общото събрание на УниБИТ, призова присъстващите да сведат глава в едноминутно мълчание и да поднесат цветя пред бюст-паметника на Васил Левски.

Последвайте канала на

Novini.bg
864 1

Коментари 1

Добави коментар
Асен Илиев

2020.02.23 | 13:05

1

"делата" на булганите СА, лай-на. Какво общо има Василчо с това?! И не виждам, защо недоносените булгани трябва да кълнат съдбата?! Да не би папуасите да решават вместо тия недоносени ПСЕТА? Каквато съдба сте си надробили, такава и ще сърбате!

Добави коментар

Водещи новини