Първият конгрес на Университетите от Югоизточна Европа и Азия с общ документ за сътрудничество

  • 17 февруари 2020 11:13

  • 566
  • 0
Първият конгрес на Университетите от Югоизточна Европа и Азия с общ документ за сътрудничество
© личен архив

Декларация за сътрудничество в областта на образованието в глобалния свят приеха участниците в Първия конгрес на университетите от Югоизточна Европа и Азия. Форумът е инициатива на Университета по библиотекознание и информационни технологии и Националния борд по туризъм и се провежда в Интер Експо център от 13 до 15 февруари 2020 г., в рамките на Седмата годишна национална среща в туризма.

В Първия конгрес „Образованието в глобалния свят на новите технологии“ участваха Нейно Превъзходителство Доника Ходжа – посланик на Република Албания в България, г-н Алфред Гайдосик – вицепрезидент на Европейски икономически и социален комитет, проф. д-р Владо Бучковски – Скопски университет „Св.св. Кирил и Методий“, Република Северна Македония, проф. д-р Гоце Наумовски – директор на Институт за правни науки, Скопие, Република Северна Македония, д-р Таня Кирякиду – Президент на Гръцката федерация за развитие на урбанизираните територии, проф. дн Ирена Петева – Ректор на Университет по библиотекознание и информационни технологии, проф. Пламен Моллов – Ректор на Университета по хранителни технологии-Пловдив, г-жа Лена Гайдарска – Президент на Международно висше бизнес училище, и представители на академичната общност от България, Гърция, Северна Македония, Косово, Албания, Турция, Монголия и др.

Целите на приетия на Конгреса документ са:

- Създаване на регионална рамка за институционално сътрудничество в областта на културата, туризма, младежта, блокчейн технологиите и изкуствения интелект;

- Насърчаване на образователни програми за културно наследство и културни маршрути в региона чрез дигитални технологии;

- Сътрудничество и насърчаване на новите технологии в образованието като средство за комуникация, обмен, работа в мрежа и взаимодействие.

Маестро Камджалов ще подари уникална партитура с цифри на музея на УНИБИТ

В приветствието си към участниците проф. д.ик.н. Стоян Денчев – Председател на Общото събрание на Университета по библиотекознание и информационни технологии, посочи, че обединени в университетското пространство можем да бъдем конкурентоспособни и активни. Създаваме нова парадигма като насърчаваме формирането на университетски общности, които в бъдеще ще попълнят пъзела на европейското образование“, обобщи резултатите от дискусията в първия ден на Конгреса проф. Денчев. Форумът продължи работа си в две научни сесии, модерирани от представители на Университета по библиотекознание и информационни технологии и Асоциацията за блокчейн технологии. В края на деловата част доц. д-р Румен Драганов, шеф на Организационния комитет на форума, обяви датата на Втория конгрес на университетите от Югоизточна Европа и Азия – 19 февруари 2021 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
566 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини