Българският нобелист

  • 27 март 2012 16:41

  • 567
  • 0
Българският нобелист
©

Новото българско криминале започва леко и четивно "Една топла пролетна привечер луксозен автомобил прекосява центъра на София ..." В последствие стремглаво се завързва сложна криминална история, в която жена инспектор представлява едновременно Поаро и Шерлок Холмс.

Инспектор Ванда трябва да открие безследно изчезналия от хотела си писател нобелов лаурат и да разгадае едно убийство. Край обезлюденото село Малиново е открит трупът на писателя Асен Войнов, облечен в дрехите на Нобеловия лауреат.

Топосите в романа са начертани като линийки на самолетни полети - София-Цюрих (инспектор Ванда Беловска стига чак до Цюрих в търсене на истината), Чили -София, а скритите топоси, вдъхновителите на романа - това са скандинавските страни и по-конкретно Хенинг Манинг.

Шведските трилъри на Манинг инжектират идеи в романите на Елена Алексиева, които излизат редовно и създават своя читателска аудитория - поне по един на година. "Нобелистът" е 10-тата книга на авторката, която вижда бял свят. Дано нейният "Нобелист" е предвещение за реален български носител на нобелова награда за литература.

Романът "Нобелистът" струва 15 лв. от издателство Сиела.

Последвайте канала на

567 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини