Излезе продължение на любима поредица за деца

  • 18 декември 2019 18:22

  • 403
  • 0
Излезе продължение на любима поредица за деца
©

Продължение на любимата поредица на хиляди български деца “Приключенията на мотовете” излезе на пазара.

Новата книга на Радостина Николова и Андрей Михов “Вълшебникът се смее последен” разказва за последната, решаваща битка между мотовете и злите им братовчеди модовете. Четвъртата част за света на малките пухкави същества, които живеят в гардеробите, отново включва великолепни илюстрации от Мелина-Елина Бондокова. Мотовете дебютираха през 2013 г. и бързо превзеха сърцата на читатели от всички възрасти. Още с първата книга Радостина Николова и героите й спечелят първо място в категорията “Млади читатели” в първото издание на наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно”, която се връчва след гласуване на деца в цяла България. Следващите две години излизат още две части от поредицата преди почти четиригодишно затишие.

Историограф дари книги на повече от век на Русенската библиотека

“След 2015 г. мотовете се скриха, а децата много питаха какво се случва с тях, дали ще има продължение, споделя писателката. -  Трилогията не завършваше с последната част и те имаха желание да видят някаква развръзка. Нямаше как да не уважа желанието им. Отлагахме много дълго време, докато това лято в един момент седнахме, обсъдихме го и започнах да пиша. Някак съвсем естествено се случи този процес.” Идеята за един от основните герои в четвъртата част - вълшебника, е дело на мъжа на Радостина Андрей Михов, с когото заедно работят по книгите от самото начало. “Голяма заслуга за самата история имат многото деца, които даваха идеи през годините какво да се случва в продължението. Сигурна съм, че много от тях ще останат доволни от развоя на събитията вътре”, допълва авторката.

За 7-ма година: "Стара хартия за нова книга" в София

През 2018 година първите три книги от поредицата “Приключенията на мотовете“ бяха издадени в Китай и от тях бяха продадени над 50 000 екземпляра. Следващата година се очаква да се появят и първите играчки от поредицата, а вероятно и театрална постановка по книгите. Вчера Радостина получи поредното признание, след като бе наградена за Писател на годината за детска литература на Столична библиотека. Наградата се определя според броя заемания от читателите на произведенията на съответния автор. Освен поредицата за мотовете Радостина Николова е автор на самостоятелната “Моите красиви рога”, картинната книга “Кико без крила” и романа “Шантавия до шия”. Тя е трикратен носител на наградата “Бисерче вълшебно”.

Последвайте канала на

Novini.bg
403 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини