Финландско кино на 27 март

  • 26 март 2012 23:39

  • 700
  • 0
Финландско кино на 27 март
©

Силна и завладяваща е новата кинотворба на финландския режисьор Аки Каурисмаки „Хавър”, отличена с наградата на критиката и номинация за „Златна палма” в Кан 2011.

Филмът разказва историята на бившия писател и известен бохем Марсел Маркс, оттеглил се в доброволно изгнаничество в крайбрежния френски град Хавър. Там той се сближава с местните хора като честен, но не и проспериращ ваксаджия. Погребал мечтите си за литературен пробив, Марсел живее щастливо в триъгълника, който образуват любимият му бар, работата и съпругата му Арлети.

Неочаквано съдбата му изпраща малолетен бежанец емигрант от Африка, а тежка болест приковава Арлети на легло. Както споделя един от най-авторитетните критици в света на киното, Роджър Ебърт, „да се опише филм на Аки Каурисмаки като оптимистичен и весел е невъзможно, но въпреки че не е комедия, „Хавър” е много по-нежен и изпълнен с надежда в сравнение с останалите му брилянтни творби”. Специална прожекция е предвидена в Cinema City на 27 март; филмът се разпространява от Арт Фест и ще продължи своите срещи с публиката през април.

Последвайте канала на

700 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини