Смешно-тъжната „Глобална комедия” вече е в Сатирата

  • 03 декември 2019 16:20

  • 365
  • 0
Смешно-тъжната „Глобална комедия” вече е в Сатирата
© Сатиричен театър

На 11 декември и следващи дати в този сезон зрителите ще могат да видят новата постановка в Сатиричния театър „Алеко Константинов” - „Глобална комедия” от Йордан Плевнеш, превод от Боряна Пашева. Режисьор на спектакъла е французинът Патрик Вершюрен. Тъжно – смешната социална постановка, която поставя на дневен ред много проблеми от обществения живт на съвременните общества, вече бе играна предпремиерно пред журналисти и театрали вчера.

Славчо Пеев получава голямата награда за принос в хумора и сатирата на името на Георги Калоянчев

Сценографията е на Боряна Семерджиева и Кирил Наумов, а музиката е на Мартин Каров. В спектакъла играе великолепната Йорданка Стефанова, позната на много зрители с богат репертоар, включително и в ролята на Пурковица от родната кинокласика „Господин за един ден” на знаковия режисьор Николай Волев. Участват и звездите на сатирата Теодор Елмазов, Богдан Казанджиев, Росица Александрова. Ето как коментират спектакъла драматургът и режисьорът му:

Йордан Плевнеш:

„Един от най-смешните случаи в световния театър е от 70-те години на 20 век с легендарния френски актьор Мишел Симон. Той е в основата на пиесата ми "Глобална комедия". Тя (случката) е толкова смешна, че можеше да предизвика световна революция в отношенията актьор – публика. Написах пиесата с убеждението, че Красотата може да не спаси света, но Хуморът може да спаси Човека в безмилостния глобален свят”.
 

Патрик Вершюрен:

"Животът е фарс, който трябва да бъде изигран от всички" пише Артюр Рембо. Вдъхновен от това твърдение, Йордан Плевнеш ни отвежда на една странна сцена, където реалността и въображението непрекъснато се преплитат. Историята на двама актьори в пенсионна възраст се превръща в планетарна комедия. „Глобална комедия”, която говори с хумор за глобализацията и е пресъздадена от страхотен актьорски екип”.
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
365 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини