Франция застава зад идеята на Рашидов за опазването на културното наследство

  • 27 ноември 2019 13:19

  • 1015
  • 1
Франция застава зад идеята на Рашидов за опазването на културното наследство
© Булфото

И Франция застана зад идеята на председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко за изграждане на нов европейски стандарт за опазване на културното надледство и борбата с нелегалния трафик на артефакти и с фалшифицирането на произведения на изкуството, съобщиха от Комисията по културата и медиите на Народното събрание.

Това стана в Париж по време на срещата на Рашидов с френския му колега Брюно Щудер в Националното събрание на Франция, председател на Комисията по културните въпроси и образованието във френския парламент.

Той категорично подкрепи инициативата на Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко през месец май догодина София да бъде домакин на форум на председателите на комисиите по култура в парламентите на страните членки на ЕС и заедно да работят за единен стандарт по посочените две теми, както и да обединят усилия в борбата с фалшивите новини, които стават все по-голям проблем за Европа и за света, защото подменят истината.

Боил Банов проведе среща с френския посланик у нас

"Разчитайте на мен и на подкрепата на Франция, трябваше аз да се сетя за такъв форум, но Вие сте го направили преди всички и аз категорично Ви подкрепям", увери своя български колега
Брюно Щудер. Той се съгласи с думите на Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, че битката с трафика на културни ценности и с фалшифицирането на произведения на изкуството може да бъде спечелена и с помощта на големите музеи, които са най-потърпевши от тези процеси.

"Европа е най-старият континент, а България е страна с уникално наследство от древни цивилизации, ние сме външна граница на ЕС и затова борбата с трафика на артефакти за нас е важен приоритет", заяви Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

Идеята на Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко за общ европейски стандарт срещна изключителна подкрепа и по време на другите му срещи в Париж с ръководствата на Лувъра и музея Роден. И двата музея предложиха сътрудничеството си, тъй като нелегалният трафик и фалшифицирането на творби на изкуството, особено със съвременните технологии, пряко ги засяга.

Бойко Борисов: България е с изключителен туристически потенциал, трети сме в Европа по артефакти

"Благодарение на Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко България е единствената страна в света, с която Лувъра работи толкова активно. Няма друга държава, с която сътрудничеството ни да е толкова широко." Тази оценка за действията си получи Рашидов на срещата си в световния музей. Ръководството го информира, че през януари излиза каталог за съвместните археологически разкопки край Созопол, а през юни в Лувъра ще се открие нова българска изложба, която ще покаже наследството ни от 15-17 век. И двете събития са част от голямото петгодишно споразумение между България и Лувъра, подписано през първия мандат на Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко като министър на културата и продължено след това с още 5 години.

Последвайте канала на

БТА
1015 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.11.27 | 13:39

1

Това шарено петно зад Веждито колко струва, пет-шест хиляди евро?

Добави коментар

Водещи новини