Нов симфоничен оркестър открива 29-ия си сезон в зала "България"

  • 18 ноември 2019 09:42

  • 375
  • 0
Нов симфоничен оркестър открива 29-ия си сезон в зала "България"
© Булфото (архив)

Нов симфоничен оркестър открива 29-ия си сезон тази вечер в зала "България", съобщиха от оркестъра. На концерта ще звучи премиерата за България - Splinter от Марк Мелитс, за пет духови инструмента, сцени от първа и втора сюита от "Пер Гинт" на Григ, и много рядко изпълняваната Седма симфония на Дворжак.

Творбите ще бъдат дирижирани от артистичния директор на Нов симфоничен оркестър Борислав Йоцов. И както той самият казва: "Концертът започва с "подпалки" (Splinter), ще се "разгори" с Григ и ще "избухне" с Дворжак".
На галавечерта ще бъде връчена наградата за изключителен принос за развитието на оркестъра на почетния патрон Закиа ел Мидауи, посланик на Мароко. Под неин патронаж е и самото събитие.

Нов симфоничен оркестър е създаден през 1991 г. от музикалния критик Юлия Христова. Събира млади български музиканти, без опит на концертната сцена, но с желание да работят и да се усъвършенстват. До днес в оркестъра са свирили повече от 800 музиканти, чиято средна възраст е 25-27 години.

Музиканти от школата на Нов симфоничен оркестър работят в най-големите български оркестри и оперни театри, в оркестри в САЩ, Латинска Америка, Южна Африка, Западна и Централна Европа. На своите над 600 концерта досега оркестърът е изпълнил творби на повече от 200 композитори и е представил над 60 премиерни за България творби.

Последвайте канала на

БТА
375 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини