Читалище "Напредък" в Търговище отбелязва 155 години от създаването си

  • 14 ноември 2019 15:26

  • 280
  • 0
Читалище "Напредък" в Търговище отбелязва 155 години от създаването си
© Facebook

Читалище "Напредък-1864" в Търговище отбелязва 155 години от създаването си. Културната институция ще отпразнува годишнината с концерт, в който ще участват читалищни състави и приятели, съобщи за БТА секретарят Галина Кръстева.

Образцовото народно читалище "Напредък" е основано през 1864 г., то е единственото читалище и до днес в града. Негови основатели са Спиридон Грамадов, Петко Р. Славейков, Сава Катрафилов, които са учители в Търговище по това време.

Най-старото читалище в Берковица е обновено по европейски проект

През 1881 г. читалището организира първото театрално представление, библиотеката привлича все повече читатели. През 1898 г. е създаден смесеният хор "Родна песен", който съществува и до днес, а по-късно - китаро-мандолинен оркестър. Художествените форми, с които работят тук, са 12 - жанрово разнообразни и за всяка възраст - от четири години до пенсионери, разказва Кръстева.

Тези състави и клубове запълват свободното време на около 400 души и носят много престижни награди от фестивали и конкурси. Всяка година институцията осъществява около 240 прояви - концерти на своя сцена и гостувания. Традиция, наложена вече от 50 години, са Майските литературни вечери, които събират млади и възрастни творци от цяла България.

По думите на секретаря, читалището разработва и проекти със социална насоченост. За последните 10 години са осъществени 11 проекта, в които то е водеща организация, на стойност 80 000 лв., и 15 други, в които е партньор. За търговищенци читалище "Напредък" си остава неизменно място за срещи с културния живот, каквото е било и за дедите ни, коментира Кръстева.

Концертът довечера е със свободен вход и започва в 18.00 часа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
280 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини