Изложба за българските читалища гостува в Париж

  • 14 ноември 2019 12:49

  • 269
  • 0
Изложба за българските читалища гостува в Париж
© личен архив

Изложбата „Българските читалища на границата между Европа и Азия“ беше открита официално на 12-ти ноември в Париж. Домакин на събитието беше Българският културен институт (БКИ) в Париж.

Представянето съвпадна с провеждането и на друго голямо събитие – Генералната асамблея на ЮНЕСКО. Изложбата е създадена по инициатива на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) с активното съдействие на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. Партньори на двете институции в това начинание са Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и Съюзът на народните читалища.

Боил Банов посети Бойчиновци и се срещна с ръководството на местното читалище

На откриването присъстваха Н.Пр. г-н Ангел Чолаков – извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция, който е и Постоянен представител на България в ЮНЕСКО, г-жа Десислава Бинева – директор на БКИ в Париж, г-н Венцислав Събев – Президент на Центъра „Джон Нокс“ в Женева Швейцария, както и г-жа Йорданка Костадинова, президент на популярната във Франция културна организация „ArtAvenir“ . От България официални гости на събитието бяха членовете на Политическия кабинет на министъра на културата г-н Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за – г-жа Ваня Бедрова и доц. Венцислав Велев. УниБИТ беше достойно представен в лицето на неговия ректор проф. Ирена Петева, Председателя на Общото събрание и Директор на Института по информация и сигурност проф. Стоян Денчев и д-р Диана Стоянова – директор на Академично издателство „За буквите – О писменехь“ и др. Приятна изненада за организаторите беше присъствието на гости от Париж, Швейцария, Хърватска и Словения, пред които д-р Стоянова разказа за създаването и развитието на този уникален български феномен – читалището.

УниБИТ на гости в ЕП

Присъстващите на събитието бяха впечатлени от изложбата, която представя по оригинален начин богатото нематериално културно наследство от района на Югоизточната граница и по-специално съхранените обреди, ритуали и традиции на територията на няколко погранични общини като: Малко Търново, Царево, Болярово, Елхово, Тополовград, Свиленград и др. Фокусът на изложбата пада върху читалищата в този регион, които са едни от главните пазители и съхранители на богатото нематериално културно наследство на България.

Устояли на времето и повратностите в историческото минало на българския народ – те и днес имат ключова роля за формирането и съхраняването на езика, културната памет и националната идентичност на българите. Идейната концепция за изложбата се базира и на решението, което беше взето в края на 2017 г., по време на 12-ата сесия на Междуправителствения комитет, българските читалища да бъдат вписани в Регистъра на ЮНЕСКО на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство.

БАН показва 150-годишната си история в ЮНЕСКО

Това още веднъж показва значимата роля на тези специфично български културни средища и добрия им пример в световната културна практика. Изложбата беше подготвена на три езика: български, немски и френски, и през изминалите месеци беше успешно представена както в редица градове в България, така и в престижни културни институции в чужбина.

Последвайте канала на

Novini.bg
269 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини