„Франкенщайн от Багдад“, съшит от парчета реалност

  • 21 октомври 2019 13:06

  • 358
  • 0
„Франкенщайн от Багдад“, съшит от парчета реалност
© личен архив

От днес на родния книжен пазар, благодарение на издателствата „Киви”- „Вакон”, е великолепната творба с множество литературни награди „Франкенщайн от Багдад”от Ахмед Садауи.

Според критиците, романът на Ахмед Садауи е безспорен шедьовър, а багдадският Франкенщайн е събирателният образ на едни непознат за нас автентичен свят от образи, пейзажи и ситуации, погребан под останките на унищожителната война в Ирак.

В историята се преплитат съдбите на няколко герои: Хади, вехтошар и търговец с незаконен бизнес, който започва да събира човешки части из осените с останки багдадски улици, воден от мюсюлманската традиция – покойникът да бъде погребан подобаващо, Хасиб – охранител на хотел, Махмуд – амбициозен журналист и хроникьор на войната и старицата Елишва, която вдъхва живот на събраното от различни човешки части тяло.

От този момент нататък Франкенщайн заживява собствен живот в търсене на възмездие за отнетите животи, постепенно, превръщайки се в бездушна машина за насилие. На фона на военните действия, ежедневни бомбени атаки и хиляди жертви Садауи създава една гротескна сага – с много чувство за хумор и голяма доза ирония, чиято идея е да внуши колко безсмислена е войната и колко ценен е човешкият живот.

„Франкенщайн от Багдад“ е майсторски композиран, дълбокомислен и различен роман. Темите, които засяга, са изключитлено актуални не само във времето на поствоенен Ирак, но и в епохата на т.нар. „фалшиви новини“ и създаването на лъжливи образи.

Авторът Ахмед Садауи е иракски писател, поет, режисьор и сценарист на документални филми. Той е първият иракчанин, спечелил Международната награда за арабска художествена литература през 2014 г. с „Франкенщайн от Багдад“. Със същия роман печели и Голямата награда на Франция в категория  фентъзи. Роден през 1937 г., в Багдад, където живее до днес.

Отзиви:

„Дръзка алегория за непоносимото насилие.“

New York Times

Сатиричното жило на Садауи е изненадващо и дори разтърсващо – шегите, които използва, идват обгърнати в тъмнина, а смехът често те хваща за гърлото.

The Observer

Задължително четиво – роман, който дава ясна представа за живота в Багдад през 2005 г. Множеството от наративи често се пресича, за да образува една сложна цялост.

Последвайте канала на

Novini.bg
358 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини