Премиерът на Етиопия, спечелил Нобеловата награда за мир, издава книга

  • 20 октомври 2019 09:00

  • 4145
  • 2
Премиерът на Етиопия, спечелил Нобеловата награда за мир, издава книга
© Getty Images/Guliver (архив)

Етиопският министър-председател Абий Ахмед, който спечели Нобеловата награда за мир, издава книга за своята идеология и вече от нея са отпечатани един милион бройки, предаде Асошиейтед прес.

Издаването на книгата предизвика тревога сред някои хора в Етиопия, че може да възникне култ към личността на Абий, който обяви радикални политически реформи, след като дойде на власт миналата година.

Книгата, озаглавена "Медемер", си поставя за цел постигането на приобщаване и съгласие в страната, в която има множество етнически групи и нарастващ проблем с етническите сблъсъци.

Догодина в Етиопия предстоят национални избори, а Абий обещава те да бъдат честни и свободни.

Хора, участващи в представянето на книгата в столицата Адис Абеба, заявиха, че са били изгонени от конферентна зала, определена за събитието.

Книгата ще се разпространява в Етиопия и в САЩ, където има голяма етиопска общност.

От канцеларията на премиера казаха, че за рекламирането на книгата не са предоставяни държавни пари, а приходите от нея ще се използват за построяване на училища в Етиопия.

Абий беше удостоен с Нобеловата награда за мир заради постигането на мир със съседна Еритрея и спирането на един от най-продължителните конфликти в Африка и заради политическите си реформи.

Последвайте канала на

БТА
4145 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
хахаааахха

2019.10.20 | 10:21

1

Дайте една й на Бойко!!

2019.10.20 | 10:39

2

той нашия само чака да бъдат честни и свободни изборите и след това ще продава пак C-400

Добави коментар

Водещи новини