Осем автори са номинирани за националната награда "Елиас Канети"

  • 14 октомври 2019 14:00

  • 301
  • 0
Осем автори са номинирани за националната награда "Елиас Канети"
© pixabay

Осем автори са номинирани за националната литературна награда "Елиас Канети" в Русе, съобщават от общинската управа в града за БТА.

В раздел "Белетристика" специализираната комисия, назначена със заповед на кмета на Русе Пламен Стоилов, е определила седем творби от общо 33. Това са Елена Алексиева за романа "Свети вълк", Яница Радева за "Пътят към Тива", Румяна Захариева за "Ръкавици за студената война", Христо Карастоянов за "Животът няма втора половина", Рене Карабаш - за "Остайница", Георги Господинов за "Всичките наши тела" и Георги Тенев с "Балкански ритуал".

В раздел "Драматургия" от постъпилите две предложения е била номинирана пиесата "Наблюдателите: Хипотеза за отвъдното" - на Константин Илиев.

Победителите ще бъдат обявени на 30 октомври тази година, в навечерието на Деня на народните будители, на церемония в Доходното здание в Русе.

Наградата "Елиас Канети" е учредена от община Русе и от международното дружество "Елиас Канети" през 2005 г. по повод на 100-годишнината на родения в крайдунавския град световноизвестен писател-нобелист. Призът се присъжда на всеки две години. На победителите в конкурса се връчва статуетка, диплом и парична награда - 5000 лева в раздел "Белетристика" и 2000 лева за "Драматургия". Първият ѝ носител е Константин Илиев за романа "Поражението".

През 2007 г. наградата печели Алек Попов с "Черната кутия". Две години по-късно победител е Ивайла Александрова с романа "Горещо червено", а през 2011 г. - Галин Никифоров с "Къщата на клоуните". Милен Русков печели приза през 2013 г. с романа "Възвишение". Големият победител през 2015 г. бе Христо Карастоянов с романа "Една и съща нощ". През 2017 г. Милен Русков получи приза за втори път - за романа "Чамкория".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини