Възстановяват къщата-музей "Адриана Будевска" за 141-ата годишнина от рождението на актрисата

  • 04 октомври 2019 14:39

  • 421
  • 0
Възстановяват къщата-музей "Адриана Будевска" за 141-ата годишнина от рождението на актрисата
© wikipedia

Реконструкцията на къщата-музей "Адриана Будевска" в Добрич, за която Министерството на културата осигури 64 000 лева, ще завърши през ноември, съобщават от Регионалния исторически музей.

На сградата, която се възстановява по автентични снимки, строителите вече работят по покрива. Така за 141-ия рожден ден на 13 декември на голямата драматична актриса и 110-годишнината от дебютната ѝ роля в Народния театър паметникът на културата ще бъде обновен.

В дома на улица "Васил Левски" 56 в периода 1878-1893 година преминават детските години на Будевска. Очакваме строежът да приключи и да изпратим снимка на родствениците на Адриана Будевска в Аржентина, за да се уверят, че родният ѝ дом не тъне в разруха, каза пред БТА главният уредник д-р Кремена Митева. Тя припомни, че преди години внукът Гилермо и внучката на Будевска - нейна съименичка, са посетили бащиния ѝ дом.

Вече се реставрират и мебелите за новата експозиция в къщата-музей. Догодина една от стаите ще бъде превърната в творческа работилница за ученици по сценична реч, за изработване на театрални костюми и декори, добави Кремена Митева.

На стените край огнището ще бъдат върнати стари семейни снимки, а фотоекспозиция ще проследява пътя на една от създателките на българския професионален театър, превъплътила се в повече от 100 образа от световната и българската класика. В Регионалния исторически музей в Добрич сега се съхраняват много документи и лични вещи на Будевска - нейни ръкописни тетрадки от обучението ѝ в Императорското театрално училище в Москва, задграничен паспорт, корабният билет, с който през 1937 година отпътува за Буенос Айрес при сина си Вили Ганчев, облекла и накити от театралния ѝ реквизит и други, посочват от културния институт.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
421 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини