“Физика на тъгата” с българска премиера

  • 02 октомври 2019 11:42

  • 391
  • 0
©

Анимацията на българския режисьор и художник Теодор Ушев “Физика на тъгата” ще има своята първа прожекция в България на 17 ноември. Късометражният филм по романа на Георги Господинов ще бъде част от фестивала “Киномания”.

Продукцията, озвучена на английски от Росиф и Доналд Съдърланд, направи своята световна премиера в рамките на фестивала в Торонто през септември и получи специална награда от журито за “впечатляващо творчество в областта на киното и детайлна изработка”. Освен това той бе отличен в категорията за най-добър късометражен канадски филм.

Преди прожекцията на “Физика на тъгата” в София ще бъде показана анимацията на Ушев по “Годишните времена” на Вивалди с живо изпълнение на музикантите от Квартет “Кварто”. Аниматорът има специално отношение към "Киномания", като преди години бе автор на плакатите за фестивала.

27-минутната анимация е най-амбициозният проект в кариерата на Теодор Ушев досега. Той работи по него в последните 8 години, като междувременно се появиха филмът му “Сляпата Вайша”, който му донесе номинация на Оскар, както и различни независими проекти в киното и визуалното изкуство. Анимацията адаптира в много личен, макар и не биографичен прочит, едноименния роман на Георги Господинов.

"Физика на тъгата" е първият анимационен филм в света, създаден с енкаустика – древна техника за рисуване от времето на египетските фараони. Над 15 000 кадъра са рисувани на ръка, променяйки изображението чрез нагряване и рисуване с горещ пчелен восък с пигменти.

Веднага след световната си премиера в Торонто, той стартира своя фестивален живот по различни международни форуми по цял свят. Филмът вече е в селекцията на престижни фестивали в Отава, Ванкувър, Лос Анджелис, Ню Йорк, Сеул, Барселона, Валядолид, Токио, Лайпциг и др.

Последвайте канала на

Novini.bg
391 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини