Регионалният исторически музей в София открива постоянната археологическа експозиция "Антична Сердика"

  • 13 септември 2019 14:10

  • 485
  • 0
Регионалният исторически музей в София открива постоянната археологическа експозиция "Антична Сердика"
©

Регионалният исторически музей - София открива постоянната археологическа експозиция "Антична Сердика" в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" на 17 септември от 13.00 часа в закритото археологическо ниво под бул. "Княгиня Мария Луиза" 2, съобщават от музея за БТА.

Комплексът представя инсули /жилищни квартали/ по протежението на главните улици на римския град, където са къщите на част от сердикийския елит. На площ от 6000 кв. м са експонирани останки от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и производствено-търговски функции. Повечето постройки разполагат със собствена отоплителна система и хигиенни помещения. Отличават се с интериорна декорация.

Сн. Регионален исторически музей - София

Своеобразен акцент в комплекса е мозайката Felix, съхранена цялостно в една от сградите. От огромно значение за историята на града са останките на най-ранния християнски храм - епископската базилика на Протоген, в която вероятно се е провел Сердикийският събор от 343 г., както и резиденцията на архиепископ Леонтий от края на VI в.

Проучванията са осъществени в периода 2010 - 2012 г. във връзка с реконструкцията на централната градска част на София и изграждането на втората метролиния.

Съпътстващата програма на откриването предлага детски образователни ателиета и изложба с фотографии от процеса на археологическите проучвания.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
485 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини