Участници от 10 страни ще се изявят на младежкия театрален фестивал във Враца

  • 10 юни 2019 14:05

  • 224
  • 0
Участници от 10 страни ще се изявят на младежкия театрален фестивал във Враца
© pixabay

Любители на театралното изкуство от 10 страни ще участват в 18-ия Международен младежки театрален фестивал /ММТФ/ "Време", който се открива официално 14 юни във Враца, съобщи директорът на Младежкия дом и артистичен директор на фестивала Георги Врабчев, цитиран от БТА.

Фестивал "Време" се провежда от 32 години във Враца и един от най-старите театрални форуми и е член на Международната организация на аматьорския театър, допълни Врабчев. Организатори на форума са община Враца, Младежкият дом и сдружение "Темп-арт".

Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на община Враца Калин Каменов. Селекцията на фестивала е подбрала постановки на любителски трупи от Полша, Румъния, Италия, Латвия, Босна и Херцеговина, Украйна, Хърватска и Литва. България е представена от театрални групи от Бургас, Стара Загора, София, Перник, Русе и Враца. Заглавията са както от европейската и българска класика, така и от съвременната и експериментална драматургия, посочи Георги Врабчев. Наблюдатели от Международната асоциация на аматьорския театър са Катя Казакова /България/ и Джоук Елбърс /Холандия/. В програмата на фестивала по традиция ще има и театрален уъркшоп, който тази година ще е посветен на комедия дел арте и ще бъде воден от актьора Кристиан Иззу /Италия/.

Официалното откриването на 18-тия ММТФ "Време" ще бъде на 14 юни от 20 часа със спектакъл и концерт на открито на Нина Николина и приятели в емблематичния парк "Хижата" над Враца. Веднага след откриването врачанската театрална група "Темп" ще представи от 23 часа новата си фолклорна импресия "Оманна" в Младежкия дом. Театралният форум продължава до 17 юни включително и ще завърши с кръгла маса по творческите проблеми на аматьорския театър. Фестивалът няма конкурсен характер и всички участници получават специалната статуетка "Време", дело на Костадин Ненов. По традиция съпътстващата програма на фестивала започва няколко дни по-рано.

Утре в Младежкия дом от 17,30 часа ще бъде открита изложбата "Графичен дизайн- визуални игри" на ученици от Средно училище по изкуствата "Отец Паисий" във Враца. На 12 юни отново в Младежкия дом ще бъде представена съвместната инициатива с Държавния архив във Враца и Регионалния исторически музей, посветена на врачанския род Йоцови. Изложбата "Мисия Враца- една история, една фамилия, една мис България" разказва история на първата победителка в конкурс за красота в страната Люба Йоцова и нейното семейство, както и на големи български творци, свързани с него.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
224 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини