Мечът и пръстенът на хан Кубрат могат да се видят в националната галерия

  • 24 май 2019 09:00

  • 2744
  • 3
Мечът и пръстенът на хан Кубрат могат да се видят в националната галерия
©

Два от най-емблематичните за българската история предмета - мечът на хан Кубрат и неговият пръстен с монограм могат да се видят от днес в Националната галерия. Ценните предмети се съхраняват в Държавния Ермитаж в Санкт Петербург и ще бъдат в София до края на юни. Изложбата е в рамките на дните на Ермитажа в София - един от най-богатите световни музеи.

Двата предмета са част от съкровище, открито през 1912 година край с. Малая Перешчепина в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Съкровището от Малая Перешчепина е интересен и сложен комплекс, който включва различни по своята функционалност групи предмети, с ясно разграничена и обоснована културна принадлежност. Тук могат да бъдат идентифицирани изделия, дело на местни “варварски” майстори, както и произведения на торевтиката, изработени в иранската традиция в земите на Сасанидите. Най-голям брой са изделията от благороден метал, произведени в ателиетата на Константинопол.

Цялата находка се състои от около 800 предмета, по-голямата част от които са златни, а останалите - от сребро. През 1984 година германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат.

По инициатива на министър-председателя г-н Бойко Борисов и с активното съдействие на министъра на културата г-н Боил Банов изложбата се осъществява в рамките на Дните на Ермитажа в София.

Безспорно най-интересният комплект от предмети принадлежи към личните вещи на хан Кубрат. Те са инсигнии, свързани с висшия сан на техния собственик: коланна гарнитура от злато, параден железен меч с изящно изработените и украсени златна дръжка и ножница, две златни закопчалки за мантия, две златни гривни. Най-важният артефакт сред тях е пръстен с монограм.

Артефактите от един толкова важен комплекс, датиращ от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството. Това е един от редките случаи, за който може да се определи не само етническата принадлежност на собственика на предметите, но и те да бъдат обвързани с конкретно име – името на хан Кубрат.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2744 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Петър Стоименов

2019.05.24 | 16:33

3

Днесб24 май, към 10.30 ч. отидохме с жена ми в Националната галерия с идеята да видим тези, а и други експонати. И нищо не се получи, защото галерията не беше отворена. Служителят от охраната ни каза, че щели да отворят в 16 часа. Бил съм в Лувъра, в Британския музей, в Уфици и Ермитажа, но такова работно време не съм виждал. В празничен ден, когато хората са свободни и имат възможност и желание... Явно чиновниците от галерията не се интересуват от факта, че ако искат да имат посещаемост, трябва да работят точно в празничните дни...

Bay ganyo carvula

2019.05.24 | 13:08

1

Zajto ne sa vav bulgariya a sa v rusiya?????????

иво

2019.05.24 | 14:10

2

Защото са намерени в бившия съветски съюз!

Добави коментар

Водещи новини