НИМ с богата програма за 18-ти май - Европейската нощ на музеите

  • 15 май 2019 13:07

  • 455
  • 0
НИМ с богата програма за 18-ти май - Европейската нощ на музеите
© НИМ

На 18-ти май под мотото "Музеят като културно средище. Бъдещето на традициите" в Националния исторически музей ще се отбележи Международен ден на музеите и Европейска нощ на музеите.

За поредна година Националният исторически музей ще се включи в 15-ото издание на Европейската нощ на музеите. Екипът на музея е подготвил изключително интересна и изобилстваща от събития програма:

- От 10:00 до 17:00 часа за най-малките посетители ще има забавно и увлекателно ателие „Оцвети своя герой”. Те ще могат да оцветяват героите на българския анимационен сериал „Златната ябълка”.

- От 14:00 часа в Пленарна зала ще има прожекция на пилотния епизод на българския анимационен филм „Златната ябълка”.

- От 13:00 до 24:00 часа авторите на две български настолни игри, вдъхновени от родния фолклор и традиции – „Дръж се, Земьо” и „Кукер” ще демонстрират прототипи на игрите.

- От 18:00 до 24:00 часа посетителите на музея ще могат да изпитат своите знания с играта „Тайните на българската история“. Тези, които първи отговорят вярно на въпросите ще бъдат наградени.

- От 18:30 часа и от 19:30 часа в двора на музея всички любители на българския фолклор и народни танци ще могат да се включат в хороводни ателиета, водени от хореограф. Ще бъдат представени хора с показване, разучаване и изиграване от различни етнографски области в България.

- От 19:00 до 24:00 часа ще има прожекция на документалния филм „Резиденция Бояна” в Пленарна зала.

- От 20:30 часа в градината на НИМ музикалният проект „Тъпани и гайди” ще изпълни на живо завладяващ и истински родопски фолклор преплетен с австралийско диджериду и перуански кахон.

Освен постоянните експозиции в НИМ, временните изложби, които ще могат да бъдат разгледани на 18-ти май са „Съкровищата на Земята”, „Мозайка на занаяти” и „Старото злато - магия и символика”.

В Детския музейно-образователен център на НИМ всички любознателни малчугани ще могат да се включите в ателиетата „О писменехь”, "Рисунки с пясък" и "Чудодейно измивало" (правене на сапуни), "Керамика" (изработване на глинени съдове на грънчарско колело), в часовете от 10:00 до 22:00 часа. Такса за участие в 1 ателие - 8 лв./участник; в 2 ателиета - 14 лв./участник.

Поредицата от събития в рамките на Международния ден на музеите и Европейската нощ на музеите ще представи миналото, настоящето и бъдещето на българските традиции.

От 9:30 на 18-ти май до 00:00 ч. на 19 май входът за музея ще е свободен.

Партньори на детското ателие „Оцвети своя герой” и играта „Тайните на българската история” са Faber-Castell.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
455 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини