Уникална българска изложба в Париж

  • 14 май 2019 15:22

  • 1106
  • 2
Уникална българска изложба в Париж
©

От 16 май до 15 юли Българският културен институт ще представи за първи път за широка публика част от художествената колекция на Министерството на външните работи и Посолство на Република България в Париж. Изложбата ще бъде рядък шанс да бъдат видяни произведения на изкуството, част от интериора на чудесната сграда от средата на ХIХ век във френската столица, в която днес се помещава българското посолство.

Селекцията ще покаже произведения на едни от най-интересните и важни художници в българското изкуство като Златю Бояджиев, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, Димитър Казаков – Нерон, Найден Петков и др.

Всяка от картините е спомен за едно различно време. Личен разказ. Интимно усещане за град, време, място и съдбовност. Множество наративи, обединени от цветът на земята, която ги свързва.

Изложбата се организира под патронажа и със съдействието на Посолството на България във Франция в рамките на честването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между двете държави.

Изложбата е само част от богатата програма на Българския културен институт в Париж. През април в галерията на института бе представена изложба на Мина Ангела Игнатова. Експозицията, озаглавена Backstage, Мина разказва в снимки за случващото се зад сцената, за миговете преди блясъка на подиума зад кулисите на Висшата мода от дефилета на едни от най-познатите модни дизайнери на нашето време в Париж.

В началото на май пък бе открита изложба в центъра на Париж. Фотографии на Яна Лозева вече са на стените на кулата Сен Жак, част от изложбата „Лицата на Европа“ в рамките на инициативите по случай Деня на Европа. Експозицията ще бъде там до 29 май.

Последвайте канала на

Novini.bg
1106 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Делчев

2019.05.18 | 09:01

1

Браво на културния център! :) гордея се, че са така активни :)

Aquarius

2019.05.19 | 23:11

2

Страхът да не би да излязат от конвенцията, превръща в традиция за българските културни институти. Не престанаха да предъвкват едно и също. Само един въпрос, кои са българските класици утре, които са живи днес?

Добави коментар

Водещи новини