Книга на българска писателка в учебната програма на Франция

  • 03 май 2019 13:53

  • 5871
  • 2
Книга на българска писателка в учебната програма на Франция
©

През настоящата учебна година учениците в някои от френските гимназии изучават романа на българската писателка Елица Георгиева "Космонавтите само минават".

Той бе избран да влезе в учебната програма за района на централна Франция и е един от вариантите за задължителната матура, с която гимназистите завършват средното си образование.

Романът "Космонавтите само минават", който излиза първо на френски, е дебютен за живеещата от години в Париж Елица. Книгата получава изключително ласкави отзиви при публикуването си, номинирата е за редица награди и получава отличието "Андре Дюбрьой" за първи роман, написан с хумор и критично чувство. Тя е пусната на пазара от едно от най-престижните френски издаделства Gallimard.

Книгата разказва за последните години на комунизма в България и първото лице на демокрацията, което вижда страната ни. С много ирония и хумор историята е показана през очите на едно малко момиче, което расте в този период.

Включването на "Космонавтите само минават" в учебната програма е станало повод Елица да посети различни гимназии из централна Франция, където говори за романа си.

"Често започвам с това, че им се извинявам, че трябва да го учат. Поради специфичния изказ и това, че романът е написан във второ лице, единствено число, на тях не им е толкова лесно. Тийнейджърите не обичат много иронията. По-лесно разбират тъгата“, споделя авторката.

Последвайте канала на

Novini.bg
5871 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Олеле

2019.05.03 | 22:41

1

Идеално ни изтупосват.
Пример за държава, чиито политици не желаят да има демокрация !!!

любо

2019.05.09 | 02:34

2

Мен ми се чини, че се "изтупосваме" сами. Ами вие прочетихте ли книгата ?

Добави коментар

Водещи новини