В Столична библиотека стартира „Походът на книгите“

  • 29 март 2019 13:41

  • 337
  • 0
В Столична библиотека стартира „Походът на книгите“
©

От 2 до 23 април 2019 г. ще се проведе осмото по ред издание на „Походът на книгите“ – кампанията, която насърчава интереса на децата към четенето и книгите, съобщават от Столична библиотека.

През тази година в инициативата ще се включат известните български спортисти: Евгения РадановаЕвгения Раданова Евгения Раданова е родена в София на 4 ноември 1977 г. Възпитаник е на 132-ро СОУ в София, спортен, Нешка Робева, Йордан Йовчев, Тити Папазов, Александра Жекова, Дойчин Боянов, Симона Пейчева, Кристина Драганова, Ренета Камберова, Ани Пейчева, Светла Иванова, Даниел Петров, Евгени Иванов, Влади Гюров, Тереза Маринова, Мария Киркова и др., които ще четат в детски градини и училища.

Във вторник 2 април от 11:00 ч. е Официалното откриване на Националната кампания „Походът на книгите“ и програмата, посветена на Международния ден на детската книга, с приветствие от госпожа Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на – председател на 44-тото Народно събрание, която ще прочете откъс от любима своя книжка на децата от детските градини „Х. Кр. Андерсен“ и „Шарл Перо“ и 149 СУ „Иван Хаджийски“, от заместник- министъра на културата г-жа Амелия Гешева, представител от МОН и РУО и други официални гости.

Г-жа Евгения РадановаЕвгения Раданова Евгения Раданова е родена в София на 4 ноември 1977 г. Възпитаник е на 132-ро СОУ в София, спортен ще даде старт на инициативата като прочете откъси от любимите си книги на децата. Водещ на събитието ще бъде известният спортен журналист г-н Камен Алипиев.

От 12:00 до 16:00 ч. ателие по рисуване с художника Христо Кърджилов. 

От 13:00 до 14:00 ч. четене и забавни игри с герои от детски книжки – Марин Бодаков и други детски писатели. 

От 13:00 ч. до 15:00 ч. арт работилница „Приказните герои на Андерсен“. 

Деца четат на деца. Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена.

Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда. Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ е изцяло некомерсиална инициатива и се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство със Столична община и със съдействието на Регионално управление на образованието – София-град. Стартира ежегодно на празничния 2-и април и продължава до 23-и април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право. За седемте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 15 000 деца в цялата страна, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от света на детската литература.

„Походът на книгите“ е част от Културния календар на Столична община за 2019 г., с финансовата подкрепа на Столична община. Организатор: Асоциация „Българска книга“ и Столична библиотека Партньори: Столична община, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки“, Регионално управление на образованието – гр. София, фондация „Детски книги“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
337 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини