НДК откри нова книжарница на "Перото"

  • 16 декември 2018 15:18

  • 721
  • 0
НДК откри нова книжарница на "Перото"
© Pixabay

Литературен клуб "Перото" вече има своя книжарница, открита в последния ден от Панаира на книгата. Идеята е на ръководството на Национален дворец на културата.

"С откриването на новата книжарница бихме искали освен да разширим дейността на Национален център за книгата, който за 2019 година има големи амбиции за развитие, също така да протегнем ръка и към всички издатели и хора, които имат отношение към литературата, към Асоциация българска книга за следващата година", е подчертал Борислав Велков, председателя на Борда на директорите на НДК. "Ще стартираме 2019 година под мотото "НДК отворен за хората" и в центъра отново ще бъде културата с всички пространства в НДК", е допълнил той.

В книжарницата ще се случват литературни срещи с писатели, малки четения и раздаване на автографи. Всички приходи от Литературен клуб "Перото" и от книжарница "Перото" ще отиват за програмите на Националния център за книгата. Амбицията е да бъде не поредната книжарница, в която да има всички книги или най-продаваните книги, а да бъде място, което да култивира литературен вкус. Идеята ни е да има около 3000 подбрани заглавия, а това да бъде най-интересното като литературни постижения в българския книгоиздателски контекст, е посочил директорът на Национален център за книгата Светлозар Желев. Ще има български автори, поезия, но и висококачествена преводна литература. Селекцията за книгите ще бъде направена заедно с издателствата, защото целта е тази книжарница да бъде витрина на българското книгоиздаване, посочват още инициаторите.

Ръководството на НДК благодари на министъра на културата Боил Банов за оказаната подкрепа. От министерството подаряват на Центъра за книгата две издания на "Лондонското четириевангелие" на Цар Иван Александър и "Шедьоври на българската иконопис" от началото на 19 век.

Книжарница "Перото" отваря врати в понеделник, в 10.00 часа и ще работи седем дни в седмицата.

Последвайте канала на

Нора Виткова
721 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини