Автентичен мексикански олтар за Деня на мъртвите показва за първи път Институт "Сервантес"

  • 31 октомври 2018 07:17

  • 522
  • 0
Автентичен мексикански олтар за Деня на мъртвите показва за първи път Институт "Сервантес"
© Pixabay

Автентичен мексикански олтар за Деня на мъртвите показва за първи път Институт "Сервантес" днес от 19.00 ч. - с представяне на смисъла на празника, традицията на изработвате на Олтара на мъртвите в мексиканското семейство и елементите му. Лектор е Луис Монтеро (Мексико), входът е безплатен, съобщават от института, съорганизатор с мексиканското посолство.

По същата тема ще има и детско ателие - в събота, 4 ноември, от 11.00 ч.

Денят на мъртвите е един от най-важните в традиционния мексикански календар. Отбелязва се пищно и богато и е един от най-тържествените празници за всяко мексиканско семейство. Денят на мъртвите е ден на усмивки, на възторг от живота, време на молитва и веселие, "когато душите на покойниците преминават през жълта цветна пътека от отвъдното, пристигат при живите като през златен мост в уханието на тамян".

Главната героиня в Деня на мъртвите е Госпожа Смърт (Senora Muerte), която прибира при себе си бедни и богати, красиви и грозни, бели и цветнокожи, вярващи и атеисти. Заедно с нея мексиканецът танцува, флиртува, вдига тост - няма страх, нито тъга.
На този ден във всеки мексикански дом се изработва т.нар. олтар на починалите близки, тъй като се вярва, че тогава се общува с тях. Всяко семейство ги чака, гощава ги с ястия и напитки. Обичаят задава надеждата, че смъртта не е последната точка - поне веднъж в годината мъртви и живи се срещат. Олтарът на мъртвите е център на празнуването - смесица на католически и езически, предиспански традиции, които се сливат, за да отпразнуват смъртта, посочват организаторите.

Олтарът на мъртвите може да бъде с две до седем нива. Долните нива представляват земята и подземния свят, а горните символизират небесните измерения. Олтарът има различни елементи - арката е входът в света на мъртвите, изобилно украсена с цветя, понякога и с плодове, стихиите - вятърът присъства чрез фини фигурки от хартия, водата е в чаша, за да утоли жаждата на мъртвите, огънят е в свещите, земята присъства със семената и плодовете.

Ароматите са смола, която се приема за свещена в старинните култури и е един от задължителните елементи в олтара на мъртвите, невен (турта), отвари от дафинови листа, мащерка или розмарин. Храните трябва да се харесат на починалите близки, тъй като се предлагат само веднъж годишно. Обикновено се слагат мексиканско моле, тамалес, малки черепи от захар или шоколад, които показват, че смъртта може и да е сладка. Погачата е задължителен обреден хляб. Напитките са алкохолни. На олтара има също богати дарове и снимки на починалите, отбелязват от екипа.

Последвайте канала на

Нора Виткова
522 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини