Министър Банов откри „Къщата на маските“ в село Кошарево, община Брезник

  • 27 септември 2018 19:11

  • 1085
  • 0
Министър Банов откри „Къщата на маските“ в село Кошарево, община Брезник
© Министерство на културата

Министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за откри в село Кошарево, община Брезник, „Къщата на маските“, посветена на народния обичай Сурова. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

„Искам специално да поздравя всички, които са работили за този проект. Поздравявам Ви и за начина, по който е възстановена къщата –съобразена с всички условия на Института за паметници на културата. Всичко е направено така че да бъде запазено в автентичния му вид. Защото в крайна сметка смисълът на всичко, което правим е да се съхрани за поколенията“, каза министърът на културата и добави, че е сигурен, че този край има огромен потенциал.

Сградата на „Къщата на маските“ е красив образец на възрожденската ни архитектура. Строена е през 1870 г. от местни майстори. 

„Днес ставаме свидетели на невероятна реставрация, обновяване и изграждане на „Къща на маските“ – нещо много значимо както за община Брезник, така и за цялата област. Чрез тази къща се обръщаме към идните поколения с надежда да съхранят тази уникална традиция Сурова“, заяви кметът на Брезник Васил Узунов.

„Този проект ще помогне Брезник да се превърне в туристическа дестинация“, обърна се към гостите и хората от селото кметът на община Цървени кръст, град Ниш, Сърбия, проф. д-р Мирослав Милутинович.

„Години наред “Къщата на маските“ е символ на цялата брезнишка община, която я пазеше ревниво с молба да се превърне в музей на онзи обичай, който е най-типичен, най-любим, който не се пропуска в Брезнишко - това е Сурова“, каза Ирена Соколова, областен управител на област Перник и благодари на всички, участвали в реализирането на проекта. 

Музейният комплекс „Къща на маските“, посветен на народния обичай Сурова е финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България-Сърбия. Изпълнява се в партньорство между Областна администрация Перник и градска община Цървени Кръст, гр. Ниш, Република Сърбия.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1085 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини