Експозиция за оперната прима Гена Димитрова в Плевен привлича туристи от България и чужбина

  • 22 август 2018 13:15

  • 935
  • 0
Експозиция за оперната прима Гена Димитрова в Плевен привлича туристи от България и чужбина
© Регионалния исторически музей в Плевен

Експозиция за оперната прима Гена Димитрова в Плевен привлича хиляди туристи от България и чужбина. Това каза Десислава Близнашка, специалист в Регионалния исторически музей в Плевен.

Тя определи експозицията като уникална и посочи, че и през лятото потокът от посетители не секва. Най-много са чуждестранните гости от Италия, съобщава БТА.

Колекцията е съхранила над 100 лични вещи, които бележат изключителния творчески път на световноизвестната българска оперна певица. В музея най-напред привлича вниманието малък кът със снимки от детските години на певицата, който разказва на нейното родно плевенско село Беглеж, където местните хора първи са забелязали дарбата й и са я подкрепили да кандидатства в консерваторията. Съхранени са бележник, нотна тетрадка и други документи от ученическите й години. Посетителите се спират пред тюрбан, който артистката е носила, оригинални очила и перлено колие, както и пред книгата по астрология - наука, по която тя се е увличала. Запазени са ценни документи и награди, с които Гена Димитрова е удостоена след нейния триумф по световните сцени.

Ценни експонати носят духа от онова време - сценични и концертни костюми, афиши, публикации, видеозаписи, снимки с други велики оперни артисти от нейното време. Специалистите оценяват високото ниво на колекцията в Плевен като я наричат блестяща. Отскоро се обсъжда и възможност родната къща на звездата в Беглеж да бъде съхранена така, че да допълва атмосферата, носеща духа на голямата Гена Димитрова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
935 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини