Епископ Поликарп на празника на Банкя: Светостта е за всеки

  • 15 юли 2018 18:10

  • 8276
  • 1
Епископ Поликарп на празника на Банкя: Светостта  е за всеки
© Пресцентър Община Банкя

С Божествена архиерейска Света Литургия започна празникът на Банкя, на който честваме паметта на мъчениците Свети Кирик и Юлита, покровители на града. В едноименния храм служи Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп викарий на Софийския Митрополит и Патриарх Български Неофит. Присъстваха гости и жители на Банкя. В храма бяха и кметът на града Рангел Марков и вр.и.д. заместник-кмет Александра Александрова.

На тържествена церемония в храма бяха издигнати в сан - отец Василий в иконом и отец Петър в протойерей. Десетките миряни, събрани в храма чуха от Негово Преосвещенство Поликарп епископ Белоградчишки, че светостта е за всеки. Противно на ширещото се мнение, че светците са живели някога и сега светостта е трудно достижимо състояние на духа, духовникът окуражи тръгналите по пътя на вярата, че светостта е възможно състояние и в наши дни.

Сигурно по този път са тръгнали и децата от лятното училище по православие, които получиха своите дипломи на празника на Банкя от епископ Поликарп. Това съобщиха от пресцентъра на Община Банкя.

След водосвета, и освещаването на курбана стотици миряни получиха лично от ръцете на кмета на Банкя Рангел Марков курбан, приготвян вече четвърта година в местни заведения, причастни на празничната радост в града. След църковния празник хората се отправиха към парк Ротонда, където вече сцената бе овладяна от звездата на Граово Георги Гьолски, който от душа и сърце пееше за хората, по-предвидливите от които бяха излезли на слънцето с чадъри.

Ансамбъл Етнофолк довършваше картината на празничния ден с красивите си темпераментни изпълнения и хубави носии.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
8276 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
J.

2018.07.16 | 14:33

1
Ваше Преосвещенство, хубаво хуртувате на децата, но я вижте този лумпен Никанор "Гигински" какви ги върши по естрадите. По-добре му съблечете расото на този и на тези с него и го натирете да лъска подиуми щом има толкова мерак да е на сцена!

Добави коментар

Водещи новини