Недялко Йорданов е носител на наградата "Христо Г. Данов" за цялостен принос

  • 15 юни 2018 19:49

  • 868
  • 0
Недялко Йорданов е носител на наградата "Христо Г. Данов" за цялостен принос
© Министерство на културата

Министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за връчи националната награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос в книжовната ни литература на Недялко Йорданов. Това се случи днес в късния следобед на официална церемония в дома на Христо Г. Данов в Пловдив, в рамките на ежегодната инициатива "Пловдив чете", съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

В категория "Българска художествена литература" отличието е получил Захари Карабашлиев за романа "Хавра" /"Сиела"/, за "Преводна художествена литература" е била отличена Надежда Розова за превода на "Химера" от Джон Барт /"Лист"/. Инна Пелева е получила наградата за "Хуманитаристика" за изследването си "Георги Марков. Снимки с познати" /"Кралица Маб"/, в категория "Изкуство на книгата" е отличено издателство "Лист" за поредицата си "Детски шедьоври от велики писатели". "Издание за деца" е станало "Лупо и Тумба" Ч. 1 /"Жанет 45"/ на Петя Кокудева. За "Книгоразпространение" наградата е връчена на Центъра за книгата на Нов български университет.

В категорията "Представяне на българската книга" е наградена Амелия Личева за представяне на българските книги в книжни и електронни издания. Столичната библиотека е отличена в категорията "Библиотеки и библиотечно дело", а наградата за "Електронно издаване и нови технологии" е връчена на сайта "Българска илюстрация". Националната награда "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, от тогавашния Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на "Европейски месец на културата". Oтличията по традиция се връчват на официална церемония в Стария Пловдив в къщата музей на Хр. Г. Данов.

Журито тази година е било в състав Александър Държиков, зам.-кмет на община Пловдив, Марияна Кордова, директор на дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в МК, проф. Кирил Гогов - художник, проф. Светлозар Игов - хуманитарист, доц. Пламен Дойнов - литературовед, Георги Ангелов - преводач и журналист, Кристин Димитрова - поет, д-р Иван Александров - директор на РБ "П.Р. Славейков" В. Търново.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
868 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини