Българските ръкописи пазят тайната на изяществото (видео)

  • 25 май 2018 13:41

  • 11746
  • 0
Българските ръкописи пазят тайната на изяществото (видео)
© Novini.bg

Българската ръкописна книга пази тайната на изяществото. Родното писмо е традиция и междевременно завет.

 Писаното е слово е украсено по традиция.

Това разказа пред камерата на Novini.bg доцент Елена Узунова, която е архивист в отдел „Ръкописи и старопечатни книги“ в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Традиционната изложба е посветена на правописната традиция през вековете, като отношението към орнаментите е било изключително внимателно.

„За съжаление глаголически паметници нямаме тук в нашата колекция –цялостно изписани български глаголически. Но имаме един от най-ранните кирилски паметници на нашата колекция – Енинския апостол“, разказа доц. Узунова.

Снимка: Novini.bg

По думите й ръкописите са изписани в кирилско писмо.

„Различни са етапите, през които минава начертанието на буквата, с това се занимават хората, които са специалисти в историята на писмото, в историята на книгата“, посочи специалистът, като допълни, че е необходима специална подготовка, за да се разчетат ръкописите.

Според експерта българската книга няма да изчезне.

„Всеки харесва своя начин на четене, важното е да четем, важното е да учим, важното е да знаем, да се стремим към знанието. Дори чрез новите технологии пак да се стремим да четем, да развиваме интелекта си, за да бъдем по-добри, защото обучението за цял живот оказва влияние“, смята доцент Елена Узунова.

Вижте повече за ръкописната традиция тук.

По материала работиха Галя Георгиева и Веселина Спасова

Последвайте канала на

Novini.bg
11746 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини