Лиса Джерард "се страхувала" да пее с "Мистерията на българските гласове"

  • 23 май 2018 19:31

  • 2538
  • 2
Лиса Джерард "се страхувала" да пее с "Мистерията на българските гласове"
© Булфото

Лиса Джерард "се страхувала" да пее с "Мистерията на българските гласове", "издаде" композиторът Петър Дундаков днес на представянето на новия албум на хора с диригент проф. Дора Христова - BooCheeMish.
Известната певица била много притеснена, когато получила предложението да участва в записите. Изпушила нервно една цигара на летището и казала: "В стрес съм - как ще застана до тези велики жени!". После добавила, че за нея това е сбъднат сън, разказа Дундаков.

Проектът е много важен за нас. Слушателите ще чуят нещо отпреди хиляди години. Тези жени са магически, а Дора е пазител на традиционната култура, истински страж, каза Лиса Джерард на представянето. Петър е брилянтен композитор, който интерпретира фолклора по съвременен начин, като съхранява и традицията, допълни тя. Джерард е известна като член на дуото "Дед кен денс", като композитор и изпълнител на филмова музика. Носител е на "Златен глобус" за музиката към филма "Гладиатор", създадена съвместно с композитора Ханс Цимер.

BooCheeMish от днес е на българския пазар, а от 25 май - на световния, съобщи продуцентът Бояна Бункова от "Шуберт мюзик пъблишинг". Преди четири години тя поканила Петър Дундаков да напише нови песни за хора и постепенно, след дълъг и труден път, по думите й, се стигнало до изданието.

Прекрасно беше да работим с хора от други жанрове, всички много отдадени на музиката. Новият диск е по-различен от предишните ни - отпреди 20 години, каза Дора Христова. Не сме мълчали през това време - записвахме музика за филми, електронни игри и други, но не сме издавали албум, защото нямаше български автори, които да ни напишат нови песни. Канила съм ги, но само Петър Дундаков прие. Особено съм му благодарна, още повече, че никога на беше работил в тази област, посочи Христова.
В албума участват още световният шампион по бийтбокс SkilleR, германският перкусионист Дейвид Кукерман, Петър Миланов - китара, Христина Белева - гъдулка, Костадин Генчев - кавал, Димитър Карамфилов - контрабас. Песните са специално създадени от композитора и музикален продуцент на албума Петър Дундаков, от Лиса Джерард и от ирландския композитор Джулс Максуел.

Последвайте канала на

БТА
2538 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Дея Нончева

2018.05.26 | 20:20

2
По принцип трябва да се търси нещо ново и да не се стои на едно място. Едни могат, други не. Това е въпрос на талант. Никога не съм харесвала Дундаков като композитор. Според мен той е главната грешка на проекта и основната причина този той да е един пълен провал!
Тихомир Генов

2018.05.24 | 12:24

1
Много силен шум,ама за нищо.Който има уши и чуе този албум веднага ще разбере, че тук само силна реклама и нищо друго. Мног слаби произведения, безлично пеене и никакъв помен от някогашната слава. Няма Мистерия, а тази никаква колаборация направо е съсипала някогашния брилянтен български хор. Поздравления за всички безродстеници начело с "диригентката", довели до тази типично българска съсипия!

Добави коментар

Водещи новини