С концерт на хор "Мистерията на българските гласове" откриха 33-то издание на " Аполо

  • 26 август 2017 21:18

  • 2102
  • 0
С концерт на хор "Мистерията на българските гласове" откриха 33-то издание на " Аполо
© Булфото (архив)

С концерт на хора "Мистерията на българските гласове" бяха открити тази вечер в Амфитеатъра на Созопол Празниците на изкуствата "Аполония". В програмата прозвучаха нови композиции и аранжименти, специално подготвени от композитора Петър Дундаков за 33-то издание на празниците.

В официалната част на откриването кметът на Созопол Панайот Рейзи благодари на екипа на "Аполония" и на всички нейни участници допринесли за пореден път за превръщането на Созопол в столица на културата. Благодарности за подкрепата бяха изказани и на Министерството на културата и това на туризма. Наградата на "Аполония" тази година бе връчена на скулптора Павел Койчев. Той получи статуетка за цялостен принос и утвърждаване на българската култура, не само у нас, но и извън граница. Втората награда бе присъдена на певицата Лили Иванова, която на 1 септември ще изнесе голям концерт в Созопол.

Тази година "Аполония" ще продължи 11 дни. В програмата на празниците на изкуствата са включени повече от 70 заглавия. Утре започва класическата програма в Археологическия музей, където ще има разнообразни по стил и жанрове музика. Също утре за първи път в Европа ще се играе пиесата "Class" на американеца Чарлс Еверед. Постановката е на Владимир Пенев. На 30 август в Амфитеатъра ще свири Камерният ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров.

Аполония ще продължи до 5 септември. Дотогава в афиша й са включени премиери на пиеси, балети, камерни и джаз концерти, театрални постановки, премиерни ще са почти всички филмови прожекции, ще има представяне на нови книги. Акцент в изложбите ще е отбелязването на 120-та годишнина на Националната художествена академия. На 5 септември ще е купонът "50 години щурците". За него Кирил Маричков е казал, че ще бъде последният концерт. Организаторите на празниците на изкуствата заявиха, че "Аполония" ще завърши на 5 септември, но истинският финал е два дни по-късно, когато в Археологическия музей ще се състои концертът на дипломираните млади певци в дългоочаквания майсторски клас на голямата българска оперна певица Красимира Стоянова, камерзингерин на Виенската държавна опера.

Последвайте канала на

БТА
2102 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини