Фестивалът за интердисциплинарно изкуство 180° обогатява културния пейзаж на София с разнообразна пр

  • 13 юли 2017 15:47

  • 1220
  • 0
Фестивалът за интердисциплинарно изкуство 180° обогатява културния пейзаж на София с разнообразна пр
©

Наближава четвъртото поредно издание на лабораторията за иновативно изкуство 180°, която е насочена към експерименталния подход и изследването на нови модели на изразяване. Десетки съвременни артисти от страната и чужбина ще се съберат в София между 22-и и 28-и юли и ще трансформират рамките на стандартното боравене с 5 различни форми на изява – музика, танц, театър, архитектура и визуални изкуства.

Интернационалният форум ще се състои на избрани локации – Fabrica 126, Гьоте-институт, както и на открито – в двора на НХА и Градската градина. Ето и какво ни очаква по дни:

22.07 - събота
180° Arthall
19:00 Фабрика 126

Младият архитект Цветелина Цветкова ще представи композитора и архитект Янис Ксенакис. Ще чуем и негова музика на живо и ще можем да разгледаме по-известните му композиции и архитектурни проекти. Те ще бъдат изложени по време на фестивалната седмица и ще могат да бъдат разгледани преди и след всяко събитие във Фабрика 126.

180° A/V Vol.3
Soyuz21 (Швейцария) feat. Soundspaces (Германия) и Лора Желязкова (България)
20:00 Фабрика 126

Абсамбъл “soyuz21”(Швейцария) ще се срещнат с немския ансамбъл “soundspaces” и българския визуален артист Лора Желязкова в София. Те ще работят заедно в продължение на няколко дни, за да изградят артистични мостове между музикалното и визуално изкуство. В това събитие ще чуем музика от Алфред Цимерлин, Кевин Жулейра, Надир Васена и др.

С участието на:
Лора Желязкова - визуализация
Йоханес Шварц - фагот
Матс Шайдегер - ел. китара
Саша Армбрустер - саксофон
Жулиен Мегро - перкусии
Исай Ангст - звуков дизайн
Себастиан Шотке - звуков дизайн



24.07 - понеделник
180° MusicMotion
Експериментален музикален танц-театър
19:30 двора на НХА

Даниел Чернов (Аржентина) – победител в конкурса за композиция “ximeR” в изданието на 180° през 2016 г., ще работи в рамките на една седмица заедно с виолончелиста Стефан Хаджиев и танцьора Гергана Илиева, за да създадат този интердисциплинарен експеримент. След като видим резултата от него, Starobrno ще ни изненадат със специален музикален експеримент на живо.
Това събитие се осъществява с подкрепата на Starobrno, Национална Художествена Академия и Derida Dance Center.

25.07 - вторник
180° Checkmate Vol. 3
20:00 Фабрика 126

След успешните две издания на “Шахмат” в последните издания на 180°, тази година в неговата трета версия ще бъде съпоставена композираната и импровизирана музика. Има ли чисто импровизирана музика или се импровизира с дадени “правила”, което на практика я прави композирана? Отговорите на тези въпроси ще се опитаме да открием в това събитие. За пръв път публиката ще може да вземе участие като изпълнител.

С участието на:
Делфин Роше - флейта
Ричард Хейнс - кларинет
Шарлот Макле - цигулка
Ивайло Данаилов - цигулка
Елица Богданова - виола
Ашли Гордън - виола
Стефан Хаджиев - виолончело
Паул Кенън - контрабас
Анна Де'Ерико - експериментални инструменти

Медуза
21:30 фабрика 126

Експериментално събитие от Лео Колин (Франция) и Лаура Ендрес (Швейцария)



26.07 - сряда
180° VideoMotion Vol.2
19:00 Залата на Гьоте-институт София

Тази година 180° отново обяви конкурс за късометражни неми филми, който е насочен към професионални или пък непрофесионални творци от всякаква възраст. Този път темата е “unCOOL”. Избраните видеа ще бъдат показани на това събитие, като ще бъдат музикално и звуково озвучени от ансамбъл 180°. След тяхното представяне публиката ще има възможността да гласува и да избере своя победител.

180° unCOOL
19:30 Залата на Гьоте-институт София

В историята винаги е имало творци, които не са били приети от обществото или не са се вписвали в него. Възможните причини са били политически, здравословни или просто творчеството им е било прекалено иновативно. На това събитие Ансамбъл 180° ще представи част от тези композитори и ще изпълни някои техни камерни произведения. Ще прозвучат София Губайдулина, Трифон Силяновски, Ервин Шулхоф, Антон Веберн, Едгар Варез и Галина Уствовская.

С участието на:
Делфин Роше - флейта
Ричард Хейнс - кларинет
Шарлот Макле - цигулка
Ивайло Данаилов - цигулка
Елица Богданова - виола
Ашли Гордън - виола
Стефан Хаджиев - виолончело
Паул Кенън - контрабас
Анна Де'Ерико - пиано
Венета Нейнска - пиано
Лиза Фридрих - речетатив

27.07 - четвъртък
180° Education
18:00 Градска градина (зад бившия мавзолей)

Ашли Гордън от американската организация “Castles of our skin” ще представи афроамериканската култура и нейната детска музика. Това събитие ще се осъществи във формата на работилница на открито и е насочена към всякаква аудитория от деца и възрастни.

28.07 - петък
180° Drawn
20:00 Фабрика 126


В това събитие артистите на 180° ще създадат във “Фабрика 126” пространствена атмосфера на раздвоеност, носталгия, отражение и неутралност. Електронна, фолклорна и барокова музика и съвременен танц ще се слеят и ще отразят съвкупност от емоции из пространството.

С участието на:
Паул Фрик - електронна музика
Катя Ташева - глас
Лаура Ендрес - звуков дизайн
Катя Черанева - танц
Франсес Чиаверини - танц
Александър Хаджиев - фагот
Шарлот Макле - цигулка
Ивайло Данаилов - цигулка
Елица Богданова - виола
Стефан Хаджиев - виолончело
Паул Кенън - контрабас
Анна Де'Ерико - ел. Клавесин

За още новини и актуална информация следете сайта на фестивала 180°: https://www.180-degrees.org/, както и на страницата във Фейсбук: http://bit.ly/2tu49PZ
Проектът се осъществява с подкрепата на Столична община, като част от Календара на културните събития за 2017, както и благодарение на Гьоте-институт и Про Хелвеция. Фестивалът е отличен от Европейската фестивална асоциация ЕФФЕ 2017-2018 г.

Визуален дизайн за 2017 г.: Камен Каменов и Студио Облик (България)

Последвайте канала на

Novini.bg
1220 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини