В "Капана" започва Панаир на кулинарното изкуство

  • 10 май 2017 21:03

  • 2559
  • 0
В "Капана" започва Панаир на кулинарното изкуство
© Булфото

За първи път от 100 години насам утре пловдивчани ще могат да опитат отново от известното някога "Филибе кюфте". То е част от Панаира на кулинарното изкуство - "Етно кухня на колела", който се организира от фондация "Заедно" с подкрепата на община Пловдив.

Историята разказва, че в края на 19-и век около днешния квартал "Капана" турчин отворил дюкян, в който продавал "Филибе кюфте" направено по специална негова рецепта. Няколко години след това рецептата се губи някъде между Пловдив и Цариград /Истанбул/. След повече от век тя се завръща в града на тепетата и всички гости на панаира "Етно кухня на колела" ще могат да го опитат по време на официалното откриване на кулинарния панаир.

Всеки ден, до 16 май, майстори-готвачи от различните етнически общности ще предлагат кулинарни изненади. В първия ден на панаира "Етно кухня на колела" ще бъде разположена пред Джумая джамия, където освен "Филибе кюфте" кулинарните изкушения на турската общност ще включват имамбаялдъ, традиционни кебапи, "паша" кюфте, телешки черен дроб, карнъйарък /пълнен патладжан по специална рецепта/, хюремки и ашуре - известно като най-старата гозба в света. Специално от Одрин са доставени лозови листа от района на "Токат" за традиционните сарми, които турците в Пловдив приготвят с кедрови ядки и мечо грозде, уточняват организаторите.

Панаирът на кулинарното изкуство ще бъде открит в 18,00 часа на пл. "Римски стадион" с изпълнение на "Чие оро е най-хубаво?" на камерен хор "Иван Спасов". Специална изненада се очаква да поднесе и вицеконсулът на Турция в Пловдив Волкан Танйълдъз, който ще изсвири българско право хоро на традиционния турски инструмент саз.

Коe е най-вкусното ястие по време на панира ще определят пловдивчани и гостите на Пловдив като гласуват с "кулинарна бюлетина" след специалните дегустации, които ще бъдат всяка вечер от 18 ч. "Етно кухня на колела" всеки ден ще бъде на различни локации в Пловдив, като "трапезите" на етническите общности ще посрещат гостите от 16.00 до 20.00 часа.

Денят на турската кухня се организира от Ахмед Пехливан, представител на турската общност във фондация "Заедно".

Последвайте канала на

БТА
2559 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини