Изложба разказва за лъва като национален символ на българите

  • 18 април 2017 16:16

  • 3489
  • 1
Изложба разказва за лъва като национален символ на българите
©

Пътуваща изложба "Лъвът - националният символ на българите" гостува в регионалната библиотека "Дора Габе", съобщават от културния институт в Добрич.

Експозицията е част от колекцията на народната библиотека "Иван Вазов" в Пловдив. Тя проследява важни етапи от развитието на националния символ на българите - изображението на лъва - в различни сфери на културата по време на Възраждането.

Показани са произведения на изобразителното изкуство и печатната графика. Може да се види присъствието на лъва в символите на революционната дейност и въоръжената борба за независимост, литературата и книгоразпространението. Сред експонатите са и образци от западноевропейската и илирийска хералдика на българския герб, които имат пряка връзка с културните процеси на възприемането на образа на лъва като национален в българската хералдична практика.

Пътуващата изложба е с автор Александър Гьошев - преподавател в АМТИИ, Пловдив. "Представеният символ има връзки със средновековната българска държава, с Българското възраждане, с европейската и с балканската хералдическа традиция", споделя той пред БТА. Освен в страната, изложбата вече е гостувала в Чехия, Русия и Румъния.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3489 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ГОСТ

2017.08.28 | 23:58

1
ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ЗАЩО ЛЪВЪТ НИ ВЕЧЕ НЕЕ НА ЗНАМЕТО???НА КОГО МУ ПРЕЧЕШЕ?

Добави коментар

Водещи новини