Изложба в Бургас представя църковни реликви и християнския ритуал (снимки)

  • 18 април 2017 14:53

  • 1485
  • 0
Изложба в Бургас представя църковни реликви и християнския ритуал (снимки)
© Булфото (Архив)

Църковни реликви от фондовете на Регионален исторически музей-Велико Търново ще бъдат показани в Културен център „Морско казино“ в Бургас от 10 април до 10 май 2017 г. Изложбата „Християнският ритуал – тайнства и послания“ представя десетки предмети, с които са си служили свещениците от периода преди Освобождението и първите десетилетия на ХХ-ти век.

Потири, дискоси, напрестолни, нагръдни и хоругвени кръстове, евангелия в обкови, рипиди, кандила, свещници, икони, йерусалимии обрисуват една детайлна картина на духовния живот на българите по време на Възраждането.
Много от предметите, използвани като утвар, притежават висока художествена стойност. Изработени са от скъпи метали и са украсени с релефна украса и инкрустирани камъни. Върху някои от потирите и кандилата може са гравирани надписи, които дават ценна информация за имената на дарителите и храмовете, на които са принадлежали.



В изложбата могат да се видят изключително редките таблетки – двустранни икони, изпълнени върху плат или дърво, за които се предполага, че са създадени в средновековна Русия през ХV – XVIII в.
Църковните предмети са използвани от свещениците при извършването на различни тайнства и служби. Именно чрез тези действия вярващите получават Божиите послания и благодат, необходима им да се очистят, възродят, подкрепят за нов живот и да достигнат светост и спасение – крайната цел на християнския живот.

Снимки museumvt.com

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1485 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини