''Кармен'' - турне на Старозагорската опера

  • 03 февруари 2016 18:19

  • 1883
  • 0
''Кармен'' - турне на Старозагорската опера
©

През февруари, в месеца на любовта, Старозагорската опера ще представи своя атрактивен и зрелищен спектакъл на операта „Кармен” от Жорж Бизе в четири града - Стара Загора /5 февруари, сцена Опера/, Свиленград /16 февруари, НЧ „Просвета”/, Велико Търново /23 февруари, Дворец на културата и спорта „В. Левски”/ и Габрово /24 февруари, Спортна зала „Орловец”/. Всички спектакли са с начален час 19.00 часа, с изключение на гостуването в Свиленград – спектакълът ще започне в 18.00 часа.

Публиката ще се докосне до една друга епоха, разказваща историята за нестихваща любов и ревност, за изпитанията на характера и за жертвите в името на любовта. „Кармен” е всичко около нас, целия живот, целия свят, без сенки, без недоизказаност”, казва за тази опера Ромен Ролан. „Музиката на Бизе ми се струва съвършена. Тя се приближава до вас леко, гъвкаво, с уважение…”, размишлява Фридрих Ницше. Операта „Кармен” е най-ярката творба на френския композитор Жорж Бизе, създадена върху сюжета на едноименната новела на Проспер Мериме. Опера, която е своеобразен феномен в оперната литература – заглавието се определя от ценителите и музикалните специалисти като най-популярната и обичана опера на всички времена. Затова вече 140 години след написването ѝ и първото ѝ представяне в Парижката Опера Комик /1875г./, „Кармен” не слиза от афишите на всички оперни театри по света. Не прави изключение и Старозагорската опера. През лятото на 2015 на сцената на Античния форум в Стара Загора бе представена нова сценична версия на операта „Кармен”, а през месец октомври – шедьовърът та Жорж Бизе влезе с голям успех в оперната зала. Режисьор на спектакъла е Георги Динев, сценична адаптация Димо Костадинов, диригент на хора Младен Станев. Спектаклите ще дирижират Масаюки Хонда от Япония /Стара Загора/, Красимир Къшев /Свиленград/, Иво Майнен от Холандия /Велико Търново и Габрово/.

В ролята на Кармен във Велико Търново и Габрово зрителите ще видят Гергана Русекова, а в Стара Загора и Свиленград - Михаела Берова. Борис Тасков ще им партнира в ролята на Дон Хосе, Ивайло Джуров ще се изяви като Ескамилио в Стара Загора, а Валери Турманов – в останалите градове, Русалина Мочукова ще бъде Микаела във Велико Търново и Габрово, Емилия Джурова – в Стара Загора, а Деси Стефанова – в Свиленград.
Участват още Яница Нешева /Велико Търново и Габрово/ и Камелия Стойчева /Стара Загора и Свиленград/ в ролята на Фраскита, Нели Нечева ще бъде Мерседес в Стара Загора, а Емилия Джурова - в Свиленград, Велико Търново и Габрово, Диман Панчев /Свиленград/ и Евгений Арабаджиев - в ролята на Цунига, Ивайло Йовчев – Ремендадо, Любомир Петков – Моралес, Теодор Петков – Данкайро и др., хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора, Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур”.Режисьорът Георги Динев за спектакъла на операта „Кармен”

„Всяка нова постановка на „Кармен” от Жорж Бизе – един от репертоарните шедьоври на френската лирична опера, е сериозно предизвикателство за нейния постановъчен екип най-вече от гледна точка на съвременния прочит на реалистичната музикална драматургия на творбата. Особено след феноменалните екранизации на именити филмови режисьори от ранга на Франческо Рози, Жан – Люк Годар и Питър Брук, осъществени със световни изпълнители.
Но при всички случаи, постановъчната концепция на поредната нова постановка на „Кармен” в оперен театър с 90-годишни традиции, каквато е Старозагорската опера, не може да не си даде сметка и за наслоените през десетилетията нагласи на оперните артисти, и на пристрастената към класическите сценични решения старозагорска публика.
В този смисъл основните ми режисьорски усилия са насочени преди всичко към пределно четливото, но и достатъчно зрелищно открояване на динамично развиващите се взаимоотношения и конфликти между четиримата главни герои – антиподи в драматичното действие: циганката Кармен, сержанта Дон Хозе, неговата годеница Микаела и тореадора Ескамилио, както и към реакциите на близкото им обкръжение в отделните сцени (тютюноработнички, войници, деца, циганки, контрабандисти, публика на коридата), експонирани според мащабите на голямата сцена в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” във Велико Търново. Акцентът разбира се, е върху нажежената до бяло андалуска атмосфера и изпепеляващите човешки страсти, довели и до фаталната драматургична развръзка, но без заиграване с испанщината на прочутия национален темперамент...”Билети
Стара Загора
БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта
Тел.: 042 622 431, 0885 509829
РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.–13.30ч. и от 14,30-19,00 ч.
ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя
КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР – Областна управа
бул.“Цар Симеон Велики № 108
Телефон за връзка: 0887 444360.
РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.–13.30ч. и от 14,30-19,00 ч.

БИЛЕТНА КАСА – СЛИВЕН
Народно читалище "Зора 1860"
пл. "Хаджи Димитър" № 1, пк. 111
Билетна каса: 0879405416
e-mail: Читалище "Зора": zora1860@abv.bg
За индивидуални и групови посещения на спектакли на Старозагорската опера с осигурен транспорт – заявката става с предварително записване

Свиленград – Билетна каса на НЧ "Просвета"
Тел. 0885 239636

Велико Търново – Билетна каса ДКС „Васил Левски”, тел. 0888 992257
Онлайн и в мрежата на www.eventim.bg

Габрово – Билетна каса Спортна зала „Орловец”
Тел. 0888 992257
 

1883 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини