В кърджалийската галерия бе показана експозицията "Икони от Източните Родопи"

  • 21 декември 2015 15:12

  • 1507
  • 0
В кърджалийската галерия бе показана експозицията "Икони от Източните Родопи"
© Булфото (архив)

В кърджалийската галерия "Станка Димитрова" за първи път бе показана обновената експозиция "Икони от Източните Родопи". Директорът на Историческия музей Даниела Коджаманова посочи, че повече от десет години това безценно богатство от християнската живопис не е представено на кърджалийци и гости на града.

Изложбата от стари икони е специален жест в навечерието на Коледа, изтъкна кметът Хасан Азис. По думите му художественото наследство е богатство не само за картинната галерия и музея, но и за цялата страна. С подкрепата на общината бе ремонтирана криптата с над 300 икони и средновековни литографии. От 2005 г. досега с усилията на общината и на граждани в четири етапа бяха реставрирани 265 икони за повече от 57 000 лева. Дейностите по съхраняването на фонда на галерията ще продължат, за да бъде съхранено нейното богатство.

Колекцията "Икони от Източните Родопи" включва 84 творби от 17-и до 20-и век. Образците на зографското изкуство са открити предимно в църкви в Ивайловградско - селата Костилково, Долно Луково, Мандрица, Пелевун, има и икона от черквата в кърджалийското село Перперек. Посетителите ще могат да видят изображения на Богородица с неувяхващата роза, както и на Спасителя, уточнява Мария Спиридонова - уредник "Християнско изкуство" в художествения отдел на Регионалния исторически музей в града.

Последвайте канала на

1507 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини